HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.08.2024.

Volonteri iz Italije donijeli radost Caritasovim korisnicima u Brezovici

U razdoblju 16. - 23. kolovoza 2024. Caritasova Kuća bl. Alojzija Stepinca u Brezovici bila je domaćin grupi od 15 volontera iz Mantove (Italija). Ovi mladi volonteri iz Italije odlučili su dio svog ljetnog slobodnog vremena provesti pomažući djeci i odraslima s teškoćama o kojima skrbi zagrebački Caritas, čineći njihovu svakodnevicu drugačijom, radosnijom i posebnijom.
 
Volontiranje je jedan od vrijednih načina aktivnog doprinosa društvu, posebno kada uključuje ranjive skupine poput djece i odraslih s teškoćama. Kroz volontiranje pojedinci poklanjaju svoje vrijeme te grade međusobno razumijevanje, solidarnost i empatiju. Caritasova Kuća bl. Alojzija Stepinca u Brezovici, koja ove godine obilježava 30 godina djelovanja, dugi niz godina surađuje s volonterima iz različitih zemalja, s posebnim naglaskom na međunarodnu suradnju koja svake godine obogaćuje živote korisnika i volontera.

Suradnja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s talijanskim volonterima započela je prije više godina na inicijativu koju je predložila župa Guidizzolo, predvođena don Luigijem Milanijem. Ovogodišnji posjet organiziran je u suradnji s Caritasom biskupije Mantova, a dio volontera koji su pristigli u Brezovicu ponavljaju prošlogodišnje iskustvo, što svjedoči koliki trag jedno volontersko iskustvo ostavlja na pojedinca.

„Ponovnim dolaskom u Brezovicu jako sam iznenađena i ganuta jer su nas djeca odmah prepoznala i izgovarala naša imena Giulia, Giovanni, Monica… i time su nam zahvalili na najbolji mogući način!“, istaknula je mlada Giulia.

Za vrijeme boravka volontere je posjetila i ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar koja je izrazila veliku zahvalnost na njihovoj pomoći i želju da se ova suradnja nastavi i dalje.

Mladi volonteri iz Mantove, umjesto tipičnih ljetnih aktivnosti, odabrali su putovanje u Hrvatsku kako bi proveli vrijeme s djecom i odraslima s teškoćama, pomažući im u svakodnevnim zadacima i pružajući im svoju pažnju i dijeleći svoju ljubav. Volonteri koji su prvi put posjetili Brezovicu na početku su bili preplavljenim različitim emocijama, susreli su se sa stvarnošću različitom od njihove svakodnevice. Prvotni strahovi su ubrzo nestali, a prevladali su osmijesi, zagrljaji i nezamjenjiva iskustva i ljubav Caritasovih korisnika koju će volonteri ponijeti sa sobom.

„Volontiranje često započinje s idejom dobrovoljnog pružanja pomoći potrebitima, ali volonterski put je prepun različitih iskustava, doživljaja i emocija te se na kraju osjećamo dužnima jer smo naučili i dobili puno više od onoga što smo mogli pružiti“, prenose nam volonteri Alesandro, Andrea, Giovanni i Leonardo koji obogaćeni iskustvom u Brezovici osjećaju zahvalnost prema djeci i ljudima koji su im ovo posebno iskustvo omogućili.

Tijekom tjedan dana volonteri su sudjelovali u raznim aktivnostima koje su bile prilagođene potrebama korisnika: u kreativnim aktivnostima, pomagali u svakodnevnim zadacima poput obroka i njege, u rekreativnim aktivnostima i aktivnostima uređenja okoliša. Uz to, s korisnicima su se povezali kroz razgovor, pjesmu i zajedničko provođenje slobodnog vremena.

U znak zahvale za svu pomoć koju su volonteri pružili u Brezovici Caritas im je organizirao turistički obilazak Zagreba, pri čemu su imali prigodu obići staru jezgru, Gradec i Kaptol te posjetiti najvažnije spomenike koji svjedoče povijest glavnoga grada.

Za uspjeh ovakvih projekata ključna je uloga stručnog osoblja koje usmjerava i podržava volontere. Ove godine za organizaciju volonterskih aktivnosti bile su zadužene socijalna radnica Obiteljskog savjetovališta Irena Konda, radna terapeutkinja Kuće Brezovica Anka Vuković i koordinatorica volontera Marija Stanešić. Njihov rad sastojao se od planiranja aktivnosti i pružanja podrške volonterima s ciljem da svi sudionici, volonteri i korisnici, dobiju što više iz ovog iskustva. Volontiranje se provodilo pazeći da se sve aktivnosti provode na siguran i prilagođen način te da svi dionici iz njega ponesu vrijedne uspomene.

Suradnja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Caritasa biskupije Mantova primjer je kako volonterstvo može stvoriti trajne veze između zajednica različitih kultura. Povezivanje Italije i Hrvatske kroz ovakve aktivnosti pokazuje da su solidarnost i humanost univerzalne vrijednosti, a redovnim provođenjem ovakvih susreta stvara se mreža prijateljstva i podrške koja nadilazi fizičke udaljenosti i jezične barijere.

U znak zahvalnosti za uloženu ljubav i vrijeme svaki je volonter dobio prigodnu zahvalnicu.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: