HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.07.2024.

Zahvala sudionicima molitvenog hoda u Nacionalnom svetištu sv. Josipa

Misom u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu u Karlovcu 17. srpnja odalo se priznanje sudionicima molitvenog hoda održanog uoči proslave Dana grada Karlovca u kojem su sudjelovale 22 laičke udruge i molitvene zajednice s oko 400 sudionika.
 
Osim njih misi su nazočili čelnici akademske zajednice zagrebačkog sveučilišta na čelu s rektorom  dr. sc. Stjepanom Lakušićem. Misu je predslavio karlovački dekan Dražen Karačić, a suslavila su šestorica svećenika među kojima su bili rektor zagrebačke katedrale mons. Zlatko Koren te rektor svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente.

Mons. Sente je napočetku istaknuo: „Današnjom misom zahvaljujemo svim vrijednim sudionicima molitvenog hoda za sva dobra ostvarenja kao i molitve preporuke da se naš grad čuva koji je i osnovan kao ‘antemurale christianitatis’ 13. srpnja 1579. godine te se nadam da ta ideja i dalje živi. Ova misa je zahvala za uspješan molitveni hod svih udruga i zajednica.“

Zatim je rektor Sente spomenuo sve 22 udruge i zajednice. Slijedilo je misno slavlje, a predvodnik, župnik Župe Kralovac - Novi Centar i karlovački dekan preč. Dražen Karačić u svojoj homiliji je istaknuo: „Današnju srijedu želimo nazvati srijedom zahvalnosti za sve one koji doprinose da ovaj grad i ovaj svijet u kojem živimo uistinu svjedoči Gospodina. Zaključimo, može li stvorenje biti iznad stvoritelja? Zaključak je da ne može.“

Preč. Karačić zatim je ispričao priču o Ivanu, sinu koji je završio pravo i koji je od oca očekivao za nagradu automobil. Otac, ponosan na sina, poklonio mu je ukoričenu knjigu Bibliju. Sin je bio nezadovoljan i odbacio knjigu i nije iz revolta više kontaktirao oca. Nakon više godina kad je čuo da je otac umro, posjetio je njegov dom i našao odbačenu Bibliju. Uzevši ju, primijetio je na zadnjoj strani korica kuvertu s ključem za novi automobil koji mu je otac kupio. „U ovoj priči može se prepoznati svatko od nas s nezahvalnošću koju pokazujemo prema nebeskom Ocu koji nam je podario talente, ali i prema zemaljskom ocu i obitelji koji nam daruju najbolje što mogu, a to je njihova ljubav, srce i vrijeme. Na koncu zamolimo Gospodina na nam pomogne u našem kršćanskom životu da što bolje upoznamo našeg stvoritelja Isusa Krista. Poruka današnjeg susreta neka bude zahvala Bogu, bližnjima i ljudima oko sebe jer to nisi ničim zaslužio“, rekao je preč. Karačić.

Glazbom je misu animirao zbor mladih Agape pod vodstvom Josipa Vukovića.
 
IKA
Foto: Z. Ranogajec
Ispišite stranicu: