HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.09.2024.

Započela devetnica uoči župne svetkovine u Župi Uzvišenja Svetoga Križa

Devetnica uoči župne svetkovine Uzvišenja Svetoga Križa - „Križove 2024.“ u istoimenoj župi u Svetom Križu Začretje započela je u četvrtak 5. rujna molitvom krunice i misnim slavljem. Nakon mise u župnoj crkvi održana je smotra mješovitih zborova.
 
Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Darko Bručić Pavuk, župnik  župe sv. Luke Evanđelista u Travnom.
 
U svojoj homiliji vlč. Bručić Pavuk je rekao: "u današnjem Evanđelju možemo vidjeti i sami na koji je način Isus prišao k apostolima. Cijelu noć su pokušavali uloviti ribe, ali je bilo neuspješno. Božanska mudrost Isusova najprije kuša Petra. Govori iskusnom ribaru, koji je cijelu noć s drugovima lovio ribu i ništa nije ulovio, da danju baci mreže. Petar se pokazuje dostojnim poziva kada odgovara Isusu: ”Učitelju, svu noć smo se trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.” ”Na tvoju riječ” je ključ koji otvara novo poglavlje u Petrovu životu i u životu ostalih učenika. Ljude loviti u Božju mrežu poziv je svima i svi u tome mogu biti uspješni, jer ne rade to u svoje ime nego u ime Isusovo. Zato je lijepo vidjeti iskrene vjernike koji su iskreno odlučili živjeti svoju vjeru pa i druge oko sebe motiviraju i potiču da slijede Krista. Danas na prvi dan devetnice spominjemo se svete Majke Tereze iz Kalkute. Ona je svetica koja je uvijek ustrajala na putu Božjem i činila dobro za druge usprkos poteškoćama s kojima se suočavala, ali kroz molitvu i žrtve za druge ustrajala je na putu dobra upravo zbog ljubavi prema čovjeku, a to je poziv i svima nama u ovom današnjem vremenu", zaključio je homiliju vlč. Bručić Pavuk.
 
Na smotri uz domaćine - župni mješoviti zbor „Ivan Bradica“  župe Uzvišenja Svetoga Križa koji su pjevali na misom slavlju nastupili su ovi zborovi: Zbor župe sv. Jelene Križarice iz Zaboka, Zbor Sveti Mihael iz Mihovljana, Mješoviti zbor župe Svetog Jurja iz Đurmanca i Mješoviti zbor franjevačke crkve Svete Katarine iz Krapine.
 
Na kraju smotre župnik i dekan Krapinskog dekanata preč. Vladimir Drnetić zahvalio je svima te uručio simbolične poklone voditeljima župnih zborova.
 
Domaćin susreta preč. Drnetić već petu godinu zaredom nastoji da ovo bude tradicijski susret koji će okupljati zborove s područja dekanata, ali daljnje i šire okolice Zagorja.


 
Tekst: Darko Fiket, župni medijski suradnik
Foto: Andreja Kovačić i Darko Fiket
Ispišite stranicu: