HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.05.2024.

Župljani Župe sv. Petra apostola iz Zaprešića hodočastili u Zagreb

Župljani Župe sv. Petra apostola iz Zaprešića hodočastili su u subotu 11. svibnja pješice na svoje drugo zavjetno hodočašće u Zagreb, izvijestili su iz Župe.
 
Glavne nakane i želje hodočasnika bile su moliti za sve mlade i ovogodišnje krizmanike, kao i za katolički vrtić u Zaprešiću. Plemenite nakane stavili su pod moćni zagovor Bl. Djevice Marije, bl. Ivana Merza i bl. Alojzija Stepinca.

Ispred župne crkve sv. Petra apostola hodočasnički blagoslov prije polaska izmolio je župni vikar Domagoj Koružnjak, ohrabrivši dvadesetak hodočasnika koji su krenuli na svoj put predvođeni trajnim đakonom Ilijom Nikolićem. Hodočasnička staza i ovaj put imala je tri postaje: svetište Gospe Stenjevečke, bogoslužni prostor bl. Ivana Merza u Španskom i bogoslužni prostor bl. Alojzija na zagrebačkom Kaptolu.

Uz molitvu krunice i hodočasničku pjesmu Zaprešićane je na prvoj postaji u crkvi Uznesenja Bl. Djevice Marije u Stenjevcu dočekao župnik vlč. Vjekoslav Meštrić. Nakon kratkog duhovnog nagovora, vlč. Meštrić je s hodočasnicima izmolio molitvu Gospi Stenjevečkoj, moleći za sve hodočasničke nakane.

Ohrabreni i okrijepljeni Zaprešićani su nastavili svoj hodočasnički put ulicama Zagreba. Na čelu hodočasničke povorke bio je Zavjetni križ kojeg su mnogi prolaznici s poštovanjem i molitvom na usnama pozdravili. Upravitelj Župe bl. Ivana Merza vlč. Marko Čolak dočekao je svoje bivše župljane blagoslovivši svakog vjernika u župnom dvorištu. Uslijedila je sveta misa koju je predvodio vlč. Čolak, a prikazana je za nedavno preminulog zaprešićkog dekana i župnika preč. Ivana Frkonju, preminule pokojne župne vikare vlč. Josipa Kuzela i vlč. Marinka Goleka.

U svojim uvodnim riječima vlč. Čolak pohvalio je hodočasnike što na svom hodočašću svjedoče glavno životno geslo bl. Ivana Merza: euharistija, žrtva i apostolat te tako postaju vidljivi Kristov znak u svijetu. U propovijedi je govorio o molitvi, a posebno je naglasio kako se ne treba obeshrabriti ako Bog ne čuje svaki naš korak ili ako ne osjeća svaki naš žulj.

Propovjednik je pozvao hodočasnike da dopuste Bogu da bude kipar koji kleše njihove živote, a oni da postanu kamen ili glina u njegovim rukama. Pozvao je sve hodočasnike da mole za nova buduća i sadašnja duhovna zvanja.

U molitvi vjernika hodočasnici su molili na mnoge nakane, a posebno se molilo za novog župnika. Misno slavlje sviranjem i pjesmom animirala je Marija Nikolić.

Zadnja postaja bio je Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca, gdje su hodočasnici stigli nakon pet i pol sati hoda. Hodočašće je završilo litanijama i molitvom za proglašenjem svetim bl. Alojzija Stepinca, izvijestili su iz Župe.

Župa sv. Petra ap., Zaprešić
Ispišite stranicu: