"Više ideala, a manje idola"

01.08.2022Vanjsko slavlje najvećeg prošćenskog blagdana u samoborskom kraju, sv. Ane i sv. Joakima, ponovno je u nedjelju, 31. srpnja okupilo velik broj vjernika, hodočasnika, zagovornika svetici čije ime nosi najomiljenija samoborska kapela i svih drugih koji su u ovaj lijep, sunčan i ne pretopao ljetni dan pohrlili na Anindol.

Uz četiri misna slavlja, ono prvo u 8 sati luške i noršićke župe koje je predvodio njihov župni upravitelj vlč. Josip Čulig, pa drugo u 9.30 za domaslovečke župljane čiji je predvoditelj bio njihov župni upravitelj velečasni Ante Bojanić te poslijepodnevno koje je od 17 sati služio donedavni samoborski đakon, a sada mladomisnik vlč. Krešimir Babić, središnje euharistijjsko slavlje bilo je u 11 sati. Njezin predslavitelj bio je generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Stjepan Ptiček u suslavlju s dekanom Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Josipom Šimunovićem i domaćim, samoborskim župnikom i dekanom Samoborsko-okićkog dekanata, preč. Ivicom Cikom.

 Mons. Ptiček je u svojoj propovijedi aktualizirao evanđelje 18. nedjelje kroz godinu govoreći o današnjoj ljudskoj otuđenosti, nedostatku ideala, a višku idola u našoj svakodnevici te zaključio kako ne živimo samo u vremenu materijalne recesije već i recesije srca, istine, dobrote, pravde i ljubavi.- O tome nam govori i današnja Božja riječ, da čovjek želi jedno, a to jedno je u stvarnosti nešto sasvim drugo - rekao je propovjednik i ustvrdio da nas to zapravo vraća na početke, u Edenski vrt gdje je Adam uskratio poslušnost Bogu i dao povjerenje Đavlu zbog čega je izgubio raj, priuštio si muku i na kraju smrt.

- Što čovjek više ima to mu je srce praznije, ali je puno pohlepe koja rađa idolopoklonstvo i potiče bolesnu ambicioznost koja, pak, rađa egoizam i neumjerenost te ruši sve općemoralne standarde i vodi u hedonizam gdje je sve dopušteno - naglasio je mons. Ptiček.

- Plod vapaja Bogu Ane i Joakima bila je Marija, naša Nebeska Majka. Umjetnici, pa tako i oltarska slika u samoborskoj kapeli, Mariju prikazuju kako sjedi ili stoji pred svojom majkom, a ona, Ana, u ruci drži Bibliju i prstom pokazuje na tekst, a Marija sluša od svoje majke što je najvažnije na svijetu i gdje je prava istina i sreća. Tu se vidi Anina jednostavnost, ljubav, poniznost, sigurnost, povjerenje i toplina susreta. To i nas potiče da upremo pogled u Nebo i da se bogatimo u Nebu, u Bogu i maknemo sve zapreke u svom životu poput stalne težnje za posjedovanjem, neuredne želje za uspjehom, ljepotom, poistovjećivanja s idolima, ropstva strastima i nagonima i još puno toga - istaknuo je mons. Ptiček.

Sva misna slavlja animirali su župni zborovi samoborskih župa, a uz brojne vjernike, središnjem je nazočila i samoborska gradonačelnica, dr. sc. Petra Škrobot. Sva misna slavlja završila su zavjetnim obilaskom oltara u kapeli, a vjernici su se nakon toga nastavili družiti uz tradicionalnu ponudu samoborskih medičarni.

Edi Kirschenheuter