Biskup Šaško krstio peto dijete u obitelji Franić u Župi BDM Žalosne – Špansko

21.09.2022

Posjet biskupa nekoj župi uvijek je radost za župljane, ali dolazak biskupa radi podjele sakramenta krštenja, kao što je to bilo u nedjelju 18. rujna 2022. godine u Župi BDM Žalosne - Špansko, bila je prava svečanost. U kratkom roku ponovno smo svjedočili krštenju petog djeteta u jednoj obitelji. Ovaj puta je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško krstio peto dijete u obitelji Franić. Petar i Martina r. Bagić zahvaljivali su na svakom novorođenom djetetu – Veroniki, Katarini, Stjepanu, Josipu i sada, malom kršteniku Jakovu.Kao što je za obitelj neizmjerna radost rođenje djeteta, tako su i za župnu zajednicu posebno radosni dani kada prima nove članove. Ovom prilikom misno slavlje predslavio je biskup Ivan Šaško, a koncelebrirali su župnik Mato Matić, župni vikar Luka Tufeković, dr. Josip Beljan i dr. Ante Crnčević. Radosnom pjesmom misno slavlje animirao je Mješoviti zbor Župe BDM Žalosne.

Tumačeći evanđelje prisutnim vjernicima biskup Šaško naglasio je kako nitko ne može služiti dvojici gospodara, i Bogu i bogatstvu, jer navezanost na bogatstvo otvara put u bezbožje i istinski je Božji neprijatelj. Takvo bogatstvo obuzima i osvaja srce i oduzima dušu. Rješenje koje nudi Isus je da čineći dobro svladavamo grijeh. „O čudu darivanja Isus nas podučava na razne načine i usmjerava na istinu života i naše radosti, na ono što upravo činimo ovdje u slavlju Euharistije. To čudo darivanja je otvorenost životu, jer što je spremnost na suradnju s Bogom i na prihvaćanje djeteta nego čudo darivanja koje ima svoj odraz u vječnosti, a ono za čovjeka započinje začećem. Sve ono što živimo na zemlji ima vrijednost za vječnost. U ovozemaljskom životu vrijednost čovjeka ne mjerimo po tome 'koliko je imao čiste i njegovane ruke', život bez mrlje, nego koliko je iza sebe ostavio života.“Obraćajući se roditeljima biskup je rekao: "Budite vjerni u malenome, jer je u malenome neizmjernost, a gdje to možemo jasnije vidjeti nego u malenom djetetu koje danas krstimo na ime Jakov i koje sada blaženo spava u rukama kume Suzane. Zato hvala vam draga obitelji Franić na vašem vjerničkom i obiteljskom svjedočanstvu."

Zatim je biskup Šaško uputio zahvalu i svim roditeljima u župi koji u svjetlu Kristove ljubavi žive u blizini svoje djece. Uz to je naglasio da je svaka nedjelja i nedjeljno slavlje u župi čudo koje valja njegovati, uputio molitve Gospodinu da ostane blizu malom Jakovu, njegovoj obitelji i cijeloj župnoj zajednici. Završio je riječima: "Znamo da nas Gospodin voli i da smo njegovi. Tomu se radujmo i tomu zahvaljujmo."Uz blagoslov i čestitke roditeljima, kumovima i cijeloj obitelji, slijedilo je i neizostavno slikanje za uspomenu i podsjetnik malom novokršteniku na njegov krsni dan.


Tekst: Blaženka Kadija
Fotografije: Miroslav Kadija