HR

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale

Rektor Sveučilišta u Zagrebu i bivši dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Stjepan Lakušić nakon mise u srijedu 17. srpnja u Nacionalom svetištu sv. Josipa u Karlovcu govorio je o obnovi zagrebačke katedrale, rekavši da je ona sada u cijelosti sigurna te izrazio nadu da će se za Božić u njoj moći slaviti misa.
 
Dr. Lakušić rekao je da je to jedina katedrala u svijetu koja je bila toliko blizu epicentru potresa. Željelo se da ju obnavljaju hrvatski inženjeri i da ulože svoje znanje na dobrobit svih, kazao je dr. Lakušić, izrazivši radost što je Zagrebačka nadbiskupija prihvatila upravo rješenje Građevinskoga fakulteta koji ga izvodi s brojnim stručnjacima. „Mi smo smiono rekli da će to riješiti akademska zajednica u suradnji sa svim ostalim kolegicama i kolegama koji mogu doprinijeti ovako složenome zadatku. Obnova zagrebačke katedrale, kada govorimo o obnovama katedrala, jedan je od tri najveća projekta u svijetu. To je toliki zalogaj, složen ne samo u inženjerskom pogledu nego zahtjevan i u vremenskom i financijskom smislu“, dodao je.

Dr. Lakušić istaknuo je da je danas katedrala u cijelosti sigurna. Problematičan je bio svod katedrale koji je bio dosta razrušen. Sada je on stabilan, siguran, zidovi više nisu u opasnosti da bi se razdvojili. Krovište koje je u jednom potresu otišlo na jednu stranu, drugi potres u Petrinji vratio je skoro na poziciju gdje bi trebalo biti, ono je također osigurano. Ključno je bilo osigurati tornjeve katedrale od kojih je prijetila najveća opasnost. U cijelosti je napravljeno trodimenzionalno snimanje, svaki blok je numeriran. Oštećeni kameni zamijenjeni su novim. Tornjevi imaju sigurnu čeličnu jezgru koji će ih osigurati od bilo kojih pomaka u slučaju novog potresa.

Dr. Lakušić izvijestio je da je obnova u drugoj fazi da se ono što je sada sigurno i stabilno može uljepšati i zasjati u punom sjaju koje treba dobiti. Sve skele koje su sada unutra fazno korak po korak će se uklanjati kako bi građani mogli u narednoj fazi koristiti katedralu prvom dijelom, a onda kroz godinu i pol i u cijelosti. Kazao je da im je želja da uspiju za Božić ove godine osigurati i služenje mise, a da se sredinom sljedeće godine katedrala može koristiti u cijelosti.
Ispišite stranicu: