HR

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata

s. M. Bernadeta Banja

Sestra M. Bernadeta Banja, na krštenju Terezija, rođena je 18. lipnja 1912. u Velikom Grđevcu (kod Bjelovara) kao dvanaesto od trinaestoro djece majke Terezije (rođene Kovač) i oca Josipa (koji je s prvom suprugom, koja je umrla, imao dvoje djece). Njezina je obitelj bila mađarskog podrijetla. Djetinjstvo i mladost provela je u rodnom selu te se ondje i školovala. Još od djetinjstva izražavala je želju da ode u samostan što je i učinila 29. lipnja 1929. Redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1932. Kratko vrijeme bila je u službi kuharice u Zavodu svetog Josipa u Sarajevu, a u listopadu 1932. bila je preraspoređena za istu službu u Marijinu domu na Palama gdje je ostala do kraja svoga života.

Na Palama je redovito kuhala za svoje sestre, a, uz njih, i za sve one koji su ondje boravili: bolesnike, djecu, siromahe, goste, namjernike... Katkada i za više od pedeset osoba. A u ono vrijeme rad u kuhinji bio je itekako zahtjevan.

Njezin odnos prema obvezama, a, po tome, i prema svakodnevnom životu, jednako tako i prema redovničkom životu, može se razgovijetno iščitati iz riječi njezinih sestara. Sestra M. Maksimilijana Weisner o njoj je jednostavno rekla: „Nikad joj nisam jednu stvar dva puta ponovila.“ Sestra M. Roza Gavran o njoj je posvjedočila: ,,...Nikad nije pokazivala užurbanost, ali i nikad nije tratila vrijeme u nepotrebne poslove... Na s. Bernadeti se vidjelo da je rado prihvatila redovnički život, žrtvu i šutnju. Bila je tiha i sređena sestra. Uvijek je imala smiješak na licu.“

Sestra M. Valerija Trgovčević o njoj je zapisala: „Tjelesno i duševno skovana Božjom rukom da bude sunčana zraka onima s kojima, među kojima je i za koje je živjela. Bila je malo srce i žila kucavica one male samostanske zajednice u Palama. Ona je znala što znači i koliko znači sebe unijeti u ono što priprema za druge...“

Početkom prosinca 1941. s. Bernadeta je, silno prestrašena zbog pucnjave, eksplozija bombi i granata, zamolila sestre da joj dopuste da iz Marijina doma na Palama ode u Sarajevo. Ostaje nerazjašnjeno zbog čega je ipak ostala na Palama. No, jednostavno je zaključiti da je svoju vjernost i poslušnost pretpostavila svom spokoju i svojoj sigurnosti.

preuzeto sa stranice www.kblj.hr/drinskemucenice

Ispišite stranicu: