Održana osma sjednica Radne skupine za izradu Završnog dokumenta Sinode

16.4.2021.

Pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, u petak 16. travnja 2021., u Uredu zagrebačkoga nadbiskupa, Kaptol 29, održana je osma sjednica Radne skupine za izradu Završnoga dokumenta Sinode.Na sjednici su sudjelovali svi članovi Radne skupine: mons. dr. Ivan Šaško, delegirani predsjednik, mons. Mijo Gorski, mons. dr. Stjepan Kožul, mons. dr. Stjepan Baloban, dr. Ante Crnčević, OFM, preč. mr. Marko Kovač, dr. Blaženka s. Valentina Mandarić i preč. dr. Denis Barić, tajnik Sinode.

Pozdravljajući sve nazočne, Kardinal se osvrnuo na razdoblje od prošle sjednice ukazujući pritom na bremenitost događaja potresa u Zagrebu, na području Sisačke biskupije i na izazove pandemije virusa COVID-19 te koliko isti utječu na svakodnevni život ljudi i na pastoralno djelovanje u Crkvi. Nakon molitve za Sinodu, pročitan je zapisnik sa sedme sjednice Radne skupine koji je jednoglasno prihvaćen.Budući da je prijedlog Završnoga dokumenta sadržajno i metodološki objedinjen, biskup Ivan Šaško usredotočio se na izrađen četvrti dio »Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu«, pri čemu je članove Radne skupine upoznao s dorađenim dijelovima, istaknuvši posebno njihovu usklađenost s najnovijim crkvenim dokumentima, kao što su Laudato si, Fratelli tutti i ekumenski Vademecum Biskup i jedinstvo kršćana.

Detaljno iščitavajući pojedine brojeve četvrtoga dijela Završnoga dokumenta, članovi Radne skupine iznosili su svoja mišljenja, potrebne nadopune i izmjene, usredotočujući se ponajviše na ispravnu uporabu pojedinih stručnih izraza. Izražavajući zadovoljstvo učinjenim, dogovoreno je da isto valja učiniti u narednom razdoblju i s obzirom na ostala poglavlja, u kojima valja obuhvatiti i najnovije apostolsko pismo pape Franje u obliku motuproprija Spiritus Domini te naputak Kongregacije za kler Pastoralno obraćenje župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve.

Na sastanku je odlučeno da će se na početak Završnoga dokumenta Sinode uvrstiti i kratki povijesni dio o Zagrebačkoj nadbiskupiji kao što je to bilo učinjeno i na početku Radnoga dokumenta Sinode, no isti će trebati biti proširen s obzirom na najnovije događaje koji su se dogodili u Zagrebačkoj nadbiskupiji po završetku sinodskih zajedanja.

Iduća sjednica Radne skupine održat će se 11. svibnja 2021. u 9 sati.

Tajništvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr