Završen uvod bogoslova prve godine u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu

17.09.2022

Uvodni program za bogoslovsku formaciju u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu trajao je od ponedjeljka 5. rujna do petka 16. rujna. Tijekom tog razdoblja rektor preč. Željko Faltak, odgojitelji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić te duhovnici vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić dvanaestoricu kandidata za prvu godinu Bogoslovije uvodili su u osnove bogoslovskog života.Kandidati su u ponedjeljak 5. rujna dolaskom u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu u pratnji svojih obitelji, župnika i prijatelja započeli uvodni program bogoslovske formacije. Kandidate s pratnjom srdačno su dočekali rektor, odgojitelji i duhovnici, uz druženje u vrtu Bogoslovije. Istoga dana navečer održao se susret upoznavanja, tijekom kojeg su se formatori Bogoslovije i kandidati pojedinačno predstavili jedni drugima.Uvodni program sastojao se od svakodnevnog euharistijskog slavlja, molitava, kateheza, predavanja te druženja u slobodno vrijeme. Tijekom programa kandidati bili upoznati s naravi i svrhom bogoslovnog sjemeništa, sa smislom dnevnog reda, s prostorijama i kulturom zajedničkog života u Bogosloviji te su uvedeni u različite dimenzije bogoslovske formacije.U utorak 6. rujna tijekom euharistijskog slavlja u bogoslovskoj kapeli Presvetog Srca Isusova rektor Faltak blagoslovio je časoslove koje je kasnije predao kandidatima prve godine Bogoslovije.

U nedjelju 11. rujna kandidati su s vjernicima grada Zagreba sudjelovali na zavjetnom hodočašću u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Tijekom hodočašća kandidati su s narodom Božjim molili pobožnost križnoga puta te su sudjelovali u središnjem euharistijskom slavlju koje je predvodio zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Na kraju euharistijskog slavlja Nadbiskup je pozdravio kandidate za bogoslove prve godine te se nakon euharistijskog slavlja susreo s njima.

U srijedu 14. rujna prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izložio je kandidatima intelektualnu dimenziju bogoslovske formacije te ih potaknuo na integraciju studija u kontekst cjelokupne formacije za svećenički život.

U četvrtak 15. rujna. na blagdan Gospe Žalosne, kandidati su hodočastili Majci Božjoj od Kamenitih vrata te su zajedno izmolili žalosna otajstva krunice.Pred kraj uvodnog programa kandidati su međusobno podijelili osobne doživljaje prvih tjedana formacije, a rektor Faltak je na kraju osobnih svjedočanstava naglasio kako su ova dva tjedna uvodnog programa posebno i neponovljivo vrijeme, poput duhovnih vježbi.

U petak 16. rujna rektor Faltak dvanaestorici kandidata uručio je pismo kojim se potvrđuje da su primljeni u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu. Desetorica mladića su kandidati za Zagrebačku nadbiskupiju te po jedan za Zadarsku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju, a krajem rujna nastavljaju prvu godinu bogoslovske formacije.