Posjet đakona sjedištu Hrvatske biskupske konferencije

31.01.2023

Polaznici Đakonske pastoralne godine 2022./2023. koju priređuje Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu posjetili su u utorak 31. siječnja 2023. sjedište Hrvatske biskupske konferencije na Ksaveru u Zagrebu. Đakone pod vodstvom ravnatelja Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i voditelja Đakonske pastoralne godine preč. mr. sc. Ivana Lukića primio je generalni tajnik HBK doc. dr. Krunoslav Novak koji im je zaželio dobrodošlicu te ih upoznao s ustrojem i djelovanjem svih sastavnica Hrvatske biskupske konferencije.


 
“Želim vam ugodan boravak u ovim prostorijama i nadam se da ćete osjetiti da je ovo kuća u kojoj svatko od vas može pronaći i područje i mogućnost suradnje i djelovanja, a posebno suradnju s medijima HBK”, rekao je doc. dr. Novak u uvodnom pozdravu te istaknuo da se biskupi u zgradi HBK okupljaju više puta godišnje na zasjedanja, plenarna, zasjedanja Stalnog vijeća HBK ili Vijeća HBK koje pojedini biskup vodi kako bi nastojali ostvariti pastoralne zadatke koje im povjerava plenum HBK, koordinirati ih te usmjeriti na pastoralno djelovanje u pojedinim biskupijama.

Generalni tajnik HBK podsjetio je da Hrvatsku biskupsku konferenciju čine sljedeća tijela: sabor, stalno vijeće, vijeća, komisije, odbori, uredi osnovani od Konferencije, te njezino generalno tajništvo. Pojasnio je ukratko zadaću svih tijela i nabrojao vijeća HBK: Vijeće za nauk vjere, Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju, Vijeće za kler, Vijeće za sjemeništa i duhovna zvanja, Vijeće za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, Vijeće za život i obitelj, Vijeće za laike, Vijeće za katolički odgoj i obrazovanje, Vijeće za kulturu i crkvena kulturna dobra, Vijeće za misije, Vijeće za pastoral turista i pomoraca te Vijeće HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu.Doc. dr. Novak đakonima je predstavio Generalno tajništvo HBK koje se, osim generalnog tajnika i računovodstva, sastoji i od ureda: Nacionalnog katehetskog ureda HBK, Ureda HBK za mlade, Ureda HBK za život i obitelj, Tiskovnog ureda HBK, Ureda ravnateljstva Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole, Ureda HBK za laička društva, pokrete i zajednice i Ekonomata i Financijskog ureda HBK.

Generalni tajnik HBK predstavio je i ustanove HBK: Središnju ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, Hrvatski Caritas, Hrvatsku katoličku mrežu, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve, te Hrvatski institut za liturgijski pastoral.

Đakoni su na susretu imali priliku upoznati ustanove i tijela HBK te prostore i urede u zgradi HBK.Program Đakonske pastoralne godine sastoji se od tri dijela: obrazovno-studijskog, koji se održava u šest studijskih tjedana u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta; pastoralno-praktičnog pastoralnog praktikuma, koji se odvija u župama; kao i odgojno-duhovnog, za koji su zaduženi Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i redovničke formacijske kuće.
 
Ove pastoralne godine program pohađa ukupno 17 đakona, pripravnika za prezbiterat, iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije, Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca i Družbe misionara Krvi Kristove te đakoni Zagrebačke nadbiskupije.

IKA/NPI