HR

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Završeni radovi na obnovi gornjostubičke župne crkve sv. JurjaŽupna crkva svetog Jurja mučenika u Gornjoj Stubici nedavno je zasjala u novom ruhu, a što je najvažnije, ne samo izgledom i novom obnovljenom fasadom, već i učvršćenim temeljima i brojnim zahvatima koji ju sada čine sigurnijom i stabilnijom.
 
"Radovi su započeli 17. veljače ove godine, a izvodila ih je tvrtka Niskogradnja Hren, kojoj zahvaljujem na kooperativnosti. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture i medija, Zagrebačkoj nadbiskupiji na pruženoj pomoći i potpori te Konzervatorskom odjelu u Krapini", rekao je upravitelj gornjostubičke župe preč. Nikola Jurković.


 
Cijena radova iznosi 5.146.004,65 kuna te su financirani u potpunosti iz Fonda solidarnosti preko Ministarstva kulture i medija.

"Uz konstruktivnu obnovu možemo reći da je završena i cjelovita obnova jer je Župa odmah nakon potresa, uz pomoć Zagrebačke nadbiskupije, Krapinsko-zagorske županije, Općine Gornja Stubica i samih župljana, obnovila unutrašnjost crkve, kako bi se ona mogla koristiti", rekao je preč. Jurković.


 
Projektant Robert Mužak iz tvrtke Zagorje pro-kon rekao je kako je veći dio radova izvršen s vanjske strane, a manji u interijeru. "Sanirane su pukotine na zidovima, napravljeno je ojačanje unutarnjih zidova, tornja i vanjskih zidova te su izvedeni zahvati radi boljeg povezivanja zidova sa stropovima, te ojačanje temelja i sustav drenaže s vanjske strane", rekao je Mužak.
 
Da su radovi izvedeni kvalitetno, čime je produžen vijek ove crkve, naglasio je i Igor Cindrić iz Konzervatorskog odjela u Krapini.

"Osim župne crkve, iz Fonda je obnovljena kapela sv. Sebastijana i Fabijana u Slanom Potoku, također stradala u potresu, čija je vrijednost radova bila 1.200.000  kuna. U tijeku su radovi na obnovi župnog dvora koji su započeli sredinom svibnja. Vrijednost radova je 3.569.000 kuna i trebali bi završiti kroz mjesec dana", zaključio je gornjostubički župnik.


Kruna ove povijesne obnove bit će zahvalno misno slavlje u nedjelju 20. studenoga s početkom u 10 sati. Svetu misu i blagoslov crkve predslavi mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. (N.J.)
Ispišite stranicu: