HR

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Zbog posljedica potresa s crkve Navještenja BDM u Velikoj Gorici skinuta kapa zvonikaU Velikoj Gorici je 27. siječnja sa župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije koja je stradala u potresu 29. prosinca 2020. skinuta kapa zvonika, objavljeno je na stranici vgdanas.hr.

Crkva Navještenja BDM teško je oštećena u potresu. Trenutno je neuporabljiva te joj je potrebna sanacija. Zbog nesigurnosti i opasnosti u srijedu je dizalicom skinuta kapa zvonika.

Radove je izvela tvrtka Gradel. „Nakon potresa, kad smo snimili stanje, vidjeli smo da su se pojavila puknuća na zvoniku što je statički poremetilo nosivost tornja, morali smo odlučiti da uz pregled statičara moramo skinuti toranj da možemo pristupiti sanaciji zvonika. Projekti su u izradi, trebali bi biti ovoga tjedna gotovi, i kad ih dobijemo ćemo pomalo krenuti u sanaciju zvonika. Šteta je dosta velika, izvana se ne čini da je oštećen zvonik, ali ima puno puknuća i mislim da bi za tri do četiri mjeseca do kraja ljeta to trebalo biti gotovo, završiti radove. Treba osigurati statičku stabilnost zidova, to ovisi o statičarima na koji način riješiti sanaciju“, rekao je tehnički direktor Gradela Juraj Vugrinović.Skidanju kape nazočio je v. d. gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je istaknuo da je skidanje krova zvonika s turopoljske katedrale bio emotivan trenutak za velikogoričane. Najavio je da će se u srijedu poslijepodne dekan Velikogoričko-odranskog dekanata Đuro Sabolek s drugim župnicima sastati s pomoćnicom ministrice kulture Marije Mikec. Razgovarat će o daljnjim koracima i sredstvima za što skoriju obnovu svih stradalih crkava: crkve Navještenja BDM, crkve Blažene Djevice Marije Snježne u Dubrancu te još četiri kapelice.

„Moramo ovdje voditi računa da neće biti moguće promptno i brzo reagirati jer tu je i restauratorica, konzervatori, i postoje neki zakoni kojih ćemo se morati držati jer to su sve spomenici kulture. Nama je to prioritet i sve što je u našoj moći, sve što logistički možemo odraditi prema ministarstvima i što je u domeni Grada Velike Gorice će apsolutno biti učinjeno kako bi u prvobitno stanje što prije vratili naše crkve i kapele, a posebice ovu našu centralnu crkvu Navještenja BDM“, dodao je Ačkar.

Petar Brnada/vgdanas.hr


Ispišite stranicu: