Riječ Nadbiskupa

Kardinalova homilija na Misi za Domovinu prigodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Naš narod, naši državljani znaju da je jedini napredak tihi i postojani put dijaloga u izgradnji zajedništva, povezivanja, međusobnog razumijevanja i uvažavanja. Nema nas puno u Hrvatskoj i ne smijemo se dijeliti i jedni druge potkopavati. Ponekad se čini da ima više kandidata za vodstvo, nego li za odgovorno i vjerodostojno vršenje vlastitog aktualnog zadatka. Znak je mudrosti vrjednovati i radovati se uspjehu, bez obzira s koje strane on dolazi, jer to postaje zajedničko dobro. Potrebno je čuvati hrvatski identitet, ali ne dozvoliti zatvaranje, nego naprotiv treba se otvarati, „potrebno je širiti vidike“, kako kaže papa Franjo, što donosi nove mogućnosti razvoja.

Neka ova trideseta obljetnica bude izazov za jasne i moguće projekte koje traže kontinuitet i uključivanje svih aktera društva i svih građana. Neka ova obljetnica bude prilika za razvoj novih stilova upravljanja, oslobođenih nepotrebnih birokratskih usporavanja, već usredotočenih na služenje drugima i uvijek orijentiranih na opće dobro.
15.1.2022.

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića

Bog je došao k nama, izložio se u svojoj čudesnoj ljubavi pred nama i založio svoj život za nas »radi našega spasenja«. Taj nam je neizrecivi zalog Bog darovao u otajstvu Djeteta, u otajstvu Emanuela, u daru »Boga s nama«. U tom se Djetetu Bog toliko približio svakomu od nas jer je postao jedan od nas. Stoga se i mi možemo približiti njemu s povjerenjem i dubokim osjećajem, kako to činimo prema novorođenomu djetetu.

U Djetetu Isusu pojavilo se novo lice Boga; objavio se Bog koji je Ljubav. U Djetetu rođenu u Betlehemu Bog nam dolazi malen da nas ne preplaši i da nas ne nadmaši. Bog je u Betlehemskom djetetu izabrao stanje siromaštva i jednostavnosti da bi pobijedio svaku ljudsku oholost, nasilje, žudnju za posjedovanjem. Betlehemsko dijete je blago, dobrohotno i pristupačno, jer ne želi osvajati snagom koja se silom nameće, nego jednostavno želi biti prihvaćeno u ljudskoj slobodi.
7.1.2022.

Homilija kardinala Josipa Bozanića na svetkovinu Bogojavljenja

U četvrtak 6. siječnja u Župi bl. Alojzija Stepinca.
6.1.2022.

Božićna čestitka kardinala Bozanića posredstvom elektroničkih medija

Božić nas podsjeća da Bog ulazi u našu svakidašnjicu i da se utjelovljuje u naše životne situacije, pogotovo tamo gdje su žalost i muka, tjeskoba i trpljenje. Stoga je važno svjedočiti činjenicu da je Gospodin blizu i onda kada smo umorni i ugroženi. Božić je blagdan Božje vjernosti, Božje blizine, Božje raspoloživosti za nas. Poštujući našu slobodnu volju, Bog nas nikada ne zaboravlja i ne napušta.

Isus, koji se rodio u Betlehemu, otkriva nam Božje lice. Isus nam želi dobro. Isus nas traži. Isus nam dolazi ususret. Isus nas neizmjerno ljubi. Isus nam je blizu u našim teškoćama i problemima.
24.12.2021.

Kardinalovo Božićno pismo ravnateljicama i ravnateljima na području Zagrebačke nadbiskupije

Solidaran s vama, kao pastir Crkve zagrebačke, ovom prigodom želim vam zahvaliti i odati priznanje vašem poslanju, plemenitoj zadaći i radu u našem društvu: odgoju i obrazovanju mladih naraštaja. To je hvalevrijedan poziv, koji uključuje samozatajnost i služenje, a što se u društvu često nedovoljno vrjednuje, cijeni i poštuje.

Pred nama je blagdan Božića, blagdan Božjeg čovjekoljublja i Božje blizine prema svim ljudima. Bog je utjelovljenjem svoga Sina uzdigao ljudsko dostojanstvo dajući mu božansku dimenziju. Stoga, u ovo vrijeme intenzivnije razmišljamo o vrijednosti ljudskog života. Jaslice i bor simboli su Božića i dio su naše kršćanske hrvatske tradicije. Jaslice pozivaju da otvorimo srce i um otajstvu života. Pozivaju nas na preispitivanje odnosa prema životu i ljudskom dostojanstvu.
21.12.2021.

Kardinal Bozanić za Glas Koncila: "Put otvorenosti jednih prema drugima nije lak, ali vodi do rasta međusobnoga povjerenja"

Ondje gdje manjka i istine i transparentnosti i nježnosti događa se i nedostatak povjerenja. Zato iz krize društvo ne će izvući prijetnje bilo koje vrste, a još manje ako se te prijetnje generiraju u slojevima skrivenima od očiju javnosti. Kad su čovjek i društvo u strahu, traže one kojima mogu vjerovati da će ih izbaviti. Treba stoga vratiti narušeno povjerenje dijalogom u svim područjima društvenoga i političkoga života.

Teško je gledati koliko su u našem društvu u pandemijsko doba porasle podjele, a da se vrlo malo čini za zajedništvo; koliki je nedostatak slušanja u odnosu na galamu i kako manjka temeljne volje da se razluče razni argumenti i uopće uzme u obzir različitost koja u konačnici uvijek obogaćuje. Ne treba se zavaravati: put otvorenosti jednih prema drugima nije nimalo lak, može biti i neugodan, ali vodi do rasta međusobnoga povjerenja. Sve drugo je put u besplodno i opasno zatvaranje.
26.11.2021.

Pismo kardinala Bozanića povodom slavlja 36. Svjetskoga Dana mladih na svetkovinu Krista Kralja

Središnji susret i slavlje za Zagrebačku nadbiskupiju bit će u Nacionalnome svetištu sv. Josipa u Karlovcu, gdje će se na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 21. studenoga 2021. godine, okupiti predstavnici naših dekanata.

Radi toga molim prečasnu gospodu dekane da, u dogovoru sa župnicima u dekanatu, odrede po troje mladih kao predstavnike svoga dekanata, imajući na umu da za predstavnike mogu biti određeni i animatori.
4.11.2021.

Homilija kardinala Bozanića na svetkovinu Svih svetih

Slavlje Svih svetih poziva nas da u vjeri, nadi i ljubavi dignemo svoj pogled prema onima koji su već postigli cilj besmrtnosti te u rajskoj slavi razmatraju lice Boga vječnoga. U tom nepreglednom mnoštvu su toliki nama nepoznati, ali i nama dobro znani: naši roditelji, braća i sestre, muževi i žene, djeca i rodbina, prijatelji i dobročinitelji; oni kojima smo nastanjeni u srcu,  koji su nam dali ovo što jesmo i što imamo. Nalazimo se pokraj grobova na našem Mirogoju, ovi grobovi, kao i na drugim grobljima diljem Hrvatske i svijeta; križevi i spomenici, ispisana imena, govore o povijest koja se nastavlja, a mi smo na tom putu.
1.11.2021.

Kardinalova uvodna riječ na otvaranju Šestog hrvatskog socijalnog tjedna

Dragi sudionici, tematici koja je pred nama potrebno je, u duhu pape Ivana Pavla II., pristupiti bez straha, nošeni nadom koja otvara horizonte budućnosti, pokušavajući iščitavati znakove vremena, svjesni da smo kao kršćani pozvani biti jedni drugima bližnji, a posebno najpotrebnijima. 
 
Naime, danas ne proživljavamo samo epohalne promjene, nego pravu pravcatu promjenu epohe, kako izričito naglašava papa Franjo (usp. Veritatis gaudium, 3). On nas neumorno potiče da se kršćanski odgovorno suočimo sa svim vidovima zadane teme ovoga Tjedna i da ne ostanemo samo promatrači, nego i zauzeti Samarijanci.
22.10.2021.

Uvod i homilija kardinala Bozanića na misnom slavlju prigodom otvaranja Sinode o sinodalnosti Crkve

Otajstvo crkvenoga zajedništva govori ne o okupljanju poglavito ljudskim naporima i ljudskim zauzimanjem, nego o istini da nas Bog poziva i ujedinjuje. On nas sabire u različitosti, da bismo u Bogu dijelili zajednički životni put. Razumljivo je da u življenju dolazi i do napetosti, nesuglasica, ali ono što Bog povezuje jače je od podjela.
 
Gledajući i ovo euharistijsko zajedništvo susrećemo istinu koja se očituje u svemu što živimo kao Crkva: ovo je djelo Duha koje nadilazi zemaljske razloge; okupljeni smo u posebnu zajednicu, koju prepoznajemo kao Kristovo otajstveno Tijelo ‒ Crkvu. I kada nastaju nove pojave u Crkvi, kao što su razni pokreti, nadahnuća, zajednice, uvijek ih se prepoznaje i razlučuje po tome koliko je u njima vidljivo djelovanje Duha i zajedništvo Crkve.
17.10.2021.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr