HR

Riječ Svetog Oca

Papa o dobrom Samarijancu

Draga braćo i sestre, danas se naš nedjeljni susret održava ovdje u Castel Gandolfu. Pozdravljam stanovnike ovog lijepog gradića! Želim vam zahvaliti prije svega za vaše molitve a i svima vama dragi hodočasnici koji ste došli ovdje u velikom broju zahvaljujem na vašim molitvama.
Današnje Evanđelje – preuzeto iz 10. poglavlja Lukina Evanđelja – je poznata prispodoba o dobrom Samarijancu. Tko je bio taj čovjek? Bio je čovjek kao i svi drugi, koji je silazio iz Jeruzalema prema Jerihonu putom koji je prolazio kroz Judejsku pustinju. Nedugo prije toga na tom istom putu razbojnici su bili napali jednog čovjeka, opljačkali ga, pretukli i ostavili ondje polumrtva. Prije Samarijanca kraj njega su prošli svećenik i levit, to jest dvije osobe koje obavljaju bogoslužje u Gospodinovu hramu. Ugledaše jadnika, ali prođoše dalje ne zaustavljajući se. Samarijanac, naprotiv, kada ugleda toga čovjeka „sažali se" (Lk 10, 33). Približio mu se, previo mu rane, zalivši ih uljem i vinom; zatim ga je posadio na svoje živinče, odveo u gostinjac i platio mu ondje smještaj… Riječju, pobrinuo se za njega: to je primjer ljubavi prema bližnjemu. Ali zašto je Isus izabrao jednog Samarijanca za protagonistu te prispodobe? Zato što su Židovi, zbog različitih vjerskih tradicija, prezirali Samarijance; ipak Isus ukazuje na to da je srce toga Samarijanca bilo dobro i velikodušno i da – za razliku od svećenika i levite – on provodi u djelo Božju volju, kojemu je milosrđe milije od žrtve (usp. Mk 12, 33).
Čovjek koji je u punini živio to Evanđelje dobrog Samarijanca bio je svetac kojeg se danas spominjemo: sveti Kamilo de Lellis, utemeljitelj Družbe za dvorenje bolesnika, zaštitnik bolesnika i zdravstvenih djelatnika. Sveti Kamilo je umro 14. srpnja 1614.: upravo danas započinje proslava četiri stote obljetnice njegova rođenja, čiji će vrhunac biti iduće godine. Pozdravljam od srca sve duhovne sinove i kćeri svetog Kamila, koji žive karizmu ljubavi u svakodnevnom doticaju s bolesnicima. Budite poput njega dobri Samarijanci! I liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima i svima koji rade u bolesnicima i lječilištima, želim da budu nadahnuti istim duhom. Povjerimo tu nakanu zagovoru Presvete Marije.
Gospinu zagovoru želim povjeriti još jednu nakanu. Proslava Svjetskog dana mladih u Rio de Janeiru već je jako blizu. Ja ću otputovati za osam dana, ali će mnogi mladi otputovati za Brazil i ranije. Molimo dakle za to veliko hodočašće koje počinje, da Gospa od Aparecide, zaštitnica Brazila, vodi korake sudionika i otvori njihovo srce da prihvate poslanje koje će im Krist dati.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre, pridružujem se molitvi biskupâ i vjernikâ Crkve u Ukrajini koji su se okupili u katedrali u Lutsku na misi zadušnici povodom 70. obljetnice pokoljâ u Voliniji. Ti događaji, koji su bili ishod nacionalističke ideologije u tragičnim okolnostima Drugoga svjetskog rata, prouzročili su desetke tisuća žrtava i zadali ranu bratstvu dvaju naroda: poljskog i ukrajinskog. Povjeravam Božjem milosrđu duše žrtava i, za njihove narode, molim milost dubokog pomirenja i vedre budućnosti u nadi i iskrenoj suradnji oko zajedničkog izgrađivanja Božjeg kraljevstva.
U mislima sam i s pastirima i vjernicima sudionicima hodočašća obitelji u organizaciji Radio Marije u Jasnu Góru, Częstochowa. Povjeravam vas zaštiti Božje Majke i od srca vas blagoslivljam.
Od srca pozdravlja sve ovdje prisutne hodočasnike: župne skupine, obitelji, mlade, osobito one koji su došli iz Irske; mlade oštećena sluha koji sudjeluju u Rimu na međunarodnom susretu.
Pozdravljam sestre svete Elizabete, kojima želim plodnu duhovnu obnovu; sestre Presvetog Srca Isusova, s brojnim obiteljima raznih nacionalnosti; Kćeri Božje ljubavi, koje su se okupile na generalnom kapitulu; te poglavarice Družbe kćeri Marije Pomoćnice.
Svima želim ugodnu nedjelju. (IKA)
Ispišite stranicu: