HR

Riječ Svetog Oca

Papin Angelus u nedjelju 11. veljače

PAPA FRANJO

ANGELUS


Trg Svetog Petra

Nedjelja, 11. veljače 2024.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Današnje nam evanđelje stavlja pred oči ozdravljenje gubavca (usp. Mk 1, 40-45). Bolesnom čovjeku, koji ga moli, Isus odgovara: „Hoću, budi čist!“ (r. 41). Izgovara vrlo jednostavnu rečenicu, koju odmah provodi u djelo. Naime, „odmah nesta s njega gube i očisti se“ (r. 42). To je Isusov stil s onima koji trpe: malo riječi i konkretna djela.

Mnogo ga puta u Evanđelju vidimo da tako postupa prema onima koji pate: gluhonijemima (usp. Mk 7, 31-37), oduzetima (usp. Mk 2, 1-12) i mnogim drugima koji su u nekoj potrebi (usp. Mk 5). Uvijek tako postupa: malo govori i riječi odmah prati djelima: saginje se, uzima za ruku, ozdravlja. Ne zadržava se u razgovorima ili ispitivanjima, a još manje u besplodnom suosjećanju, sažalijevanju i sentimentalnosti. Pokazuje radije tankoćutnu skromnost onoga tko pažljivo sluša i djeluje brzo, po mogućnosti tako da ne privuče pažnju drugih.

To je divan način ljubavi i jako nam je dobro zamisliti ga i usvojiti! Sjetimo se i onih situacija kad slučajno sretnemo ljude koji se ponašaju ovako: skromni u riječima, ali velikodušni na djelu; nerado se pokazuju, ali su spremni staviti se na raspolaganje i biti od koristi; učinkoviti u pomaganju zato što su spremni slušati. To su prijatelji i prijateljice koje možeš pitati: „Hoćeš li mi pomoći?“, uvjeren da ćeš čuti odgovor, gotovo istim onim riječima Isusa: „Dà, želim, tu sam za tebe!“. Ta je konkretnost još važnija u svijetu kao što je naš, u kojemu se čini da prolazna virtualnost odnosâ uzima sve više maha.

Slušajmo umjesto toga kako nas izaziva Božja riječ: „Ako su koji brat ili sestra goli i bez hrane svagdanje pa im tkogod od vas rekne: ‘Hajdete u miru, grijte se i sitite’, a ne dadnete im što je potrebno za tijelo, koja korist?“ (Jak 2, 15-16). To govori apostol Jakov. Ljubav zahtijeva konkretnost, prisutnost, susret, darovano vrijeme i prostor: ne može se svesti na lijepe riječi, slike na zaslonu, selfije nekog trenutka ili na brzinu napisane poruke. To su korisna sredstva, ali nisu dovoljna za ljubav, ne mogu zamijeniti stvarnu prisutnost.

Zapitajmo se, dakle: znam li slušati osobe, jesam li na raspolaganju njihovim dobrim zahtjevima? Ili izmišljam izgovore i opravdavanja, odugovlačim, skrivam se iza apstraktnih i beskorisnih riječi? Konkretno, kad sam posljednji put otišao u posjet osobi koja je bolesna ili sama - neka svatko odgovori u svom srcu - ili pak promijenio svoje planove kako bih izašao u susret onima koji su me zamolili za pomoć?

Marijo, ti koja si brižna i spremna uvijek drugima pomoći, pomozi nam da budemo spremni i konkretni u ljubavi.

Nakon Angelusa

Danas je proglašena svetom María Antonia de Paz y Figueroa, svetica iz Argentine. Zaplješćimo novoj svetici!

Na današnji spomen Blažene Djevice Marije Lurdske slavi se Svjetski dan bolesnika koji ove godine skreće pozornost na važnost odnosâ u bolesti. Prvo što nam treba kad smo bolesni jest blizina najbližih, zdravstvenih djelatnika, a u srcu i blizina Boga. Svi smo pozvani biti blizu onih koji pate, posjećivati bolesne, kako nas Isus uči u Evanđelju. Zato danas želim izraziti svoju i blizinu cijele Crkve svim bolesnima i slabima. Ne zaboravimo stil Boga: blizina, suosjećanje i nježnost.

Ali na ovaj Dan, braćo i sestre, ne možemo prijeći šutke preko činjenice da je danas mnogo onih kojima je uskraćeno pravo na lijekove te, dakle, pravo na život! Mislim na one koji žive u krajnjem siromaštvu; ali mislim i na ratna područja: tamo se svakodnevno krše temeljna ljudska prava! To je nedopustivo. Molimo za napaćenu Ukrajinu, za Palestinu i Izrael, molimo za Mjanmar i za sve narode koji pate zbog rata.

Pozdravljam sve vas, Rimljane i hodočasnike iz raznih zemalja. Poseban pozdrav vjernicima iz Moral de Calatravea i Burgosa u Španjolskoj, vjernicima iz Brazilije i Portugala; Zboru i orkestru mladih iz Mostara; predstavnicima škole iz Vila Pouca de Aguiara u Portugalu.

Pozdravljam vjernike iz Enega i Rogna, volontere Svetišta svete Ane iz Vinadia, članove Zbora iz Eraclèe i Udruge Santa Paola Frassinetti iz San Calogera. Pozdravljam mlade iz Lodija, Petosina i Torri di Quartesòloa; krizmanike s Malte, iz Lallija i Almenno San Salvatorea; pitomce Instituta „Sveti Ambrozije“ („Sant’Ambrogio“) milanskih salezijanaca i Coretto Bimbi iz Piovène Rocchettea; kao i grupu „Radio Mater“, povodom 30. obljetnice postojanja.

Svima vam želim ugodnu nedjelju. Molim vas, ne zaboravite moliti za mene. Dobar tek i do viđenja.
Ispišite stranicu: