HR

Riječ Svetog Oca

Papin Angelus u nedjelju 14. srpnja

PAPA FRANJO

ANGELUS

Trg Svetog Petra
Nedjelja, 14. srpnja 2024.
 
Draga braćo i sestre, ugodnu vam nedjelju želim!

Evanđelje nam danas govori o Isusu koji šalje svoje učenike radi poslanja (usp. Mk 6, 7-13). Šalje ih „dva po dva“ i preporučuje im nešto važno: da sa sobom nose samo najpotrebnije.

Zadržimo se na trenutak na toj slici: učenike se šalje zajedno i sa sobom moraju nositi samo nužno.

Evanđelje ne naviještamo sami, to ne, naviješta ga se zajedno, kao zajednica, a za to je važno znati kako sačuvati umjerenost: znati biti umjereni u korištenju stvari, dijeleći dobra, sposobnosti i darove, i lišavati se suvišnoga. A zašto? Zato da budemo slobodni, suvišno te porobljuje. I kako bi svi imali ono što im je potrebno za dostojanstven živost i aktivan doprinos poslanju; i, k tome, biti trezveni u mislima i osjećajima, napuštajući predrasude i nepopustljivosti koje, poput beskorisne prtljage, predstavljaju samo teret i smetnju na putovanje, potičući, umjesto toga, sučeljavanje i slušanje, i tako svjedočanstvo učinili plodonosnijim.

Razmislimo na primjer: što se događa u našim obiteljima ili u našim zajednicama kad smo zadovoljni onim neophodnim, pa i s malim, uz Božju pomoć, uspijevamo ići naprijed i postizati slogu, dijelimo jedni s drugima ono što imamo, svi se nečega odriču i jedni druge podržavaju (usp. Dj 4, 32-35). I to je već misijski navještaj, prije i više od riječi, jer uosobljuje ljepotu Isusove poruke u konkretnosti života. Obitelj ili zajednica koja živi na taj način stvara, naime, oko sebe ozračje bogato ljubavlju, u kojem se lakše otvoriti vjeri i novosti evanđelja i iz kojeg se kreće na nove putove bolji, vedriji i radosniji.

Ako, naprotiv, svatko ide svojim putem, ako su važne samo stvari - kojih nikad dosta -, ako ne slušamo jedni druge, ako prevladaju individualizam i zavist - zavist je smrtonosan otrov, baš otrov! - u zraku se osjeća napetost, život postaje težak, a susreti postaju više prilika za nemir, tugu i malodušnost nego prilika za radost (usp. Mt 19, 22).

Draga braćo i sestre, zajedništvo umjerenost važne su vrijednosti za naš kršćanski život: zajedništvo, sklad među nama i umjerenost su važne vrijednosti, nezaobilazne vrijednosti za Crkvu koja je istinski misionarska, na svim razinama.

Možemo se, dakle, zapitati: osjećam li zadovoljstvo u naviještanju evanđelja, u tome da tamo gdje živim donosim radost i svjetlo koji proizlaze iz susreta s Gospodinom? Da bih to učinio, trudim li se hodati zajedno s drugima, dijeliti s njima ideje i sposobnosti, otvorenog uma i velikodušna srca? I konačno: znam li njegovati umjeren način života, način života u kojem sam pažljiv prema potrebama moje braće? Pitanja su to koja si je dobro postaviti.

Neka nam Marija, Kraljica apostolâ, pomogne da budemo pravi misionarski učenici, u zajedništvu i umjerenosti života. U zajedništvu, skladu među nama i u umjerenosti života.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre!

Pozdravljam vas, Rimljane i hodočasnike iz Italije i mnogih zemalja, posebno pozdravljam sudionike Međunarodnog kongresa laika Reda svetog Augustina. Pozdravljam redovnice družbe Sestara Svete Nazaretske Obitelji koje slave Generalni kapitul. Pozdravljam mlade iz župe Luson (Alto Adige), koji su prošli Via Francigena kao i članove Vijeća mladih Mediterana, koji se nadahnjuju porukom časnog Giorgia La Pire, te mlade, polaznike Međunarodnog tečaja za odgojitelje pokreta Regnum Christi.

Upućujem svoj pozdrav poljskim vjernicima okupljenima u svetištu Crne Gospe u Čenstohovi, prigodom godišnjeg hodočašća obitelji Radio Marije.

Na Nedjelju mora molimo za one koji rade u pomorskom sektoru i one koji se za njih brinu.

Neka Majka Božja, koju ćemo prekosutra slaviti kao Blaženu Djevicu od Karmela, podari utjehu i mir svim narodima koji su pogođeni užasom rata. Molim vas, ne zaboravimo mučeničku Ukrajinu, Palestinu, Izrael, Mjanmar.

Pozdravljam djecu Bezgrešne.

Želim svima ugodnu nedjelju. I molim vas ne zaboravite moliti za mene. Dobar tek i vidimo se!
Ispišite stranicu: