HR

Riječ Svetog Oca

Najava Posebne Biskupske sinode za panamazonsku regiju

Draga braćo i sestre, na završetku ovoga slavlja od srca pozdravljam sve vas, koji ste došli iz različitih zemalja da iskažete štovanje novim svecima. Smjerno pozdravljam na poseban način službene delegacije iz Brazila, Francuske, Italije, Meksika, Malteškog reda i Španjolske. Neka nas primjer i zagovor tih svijetlih svjedoka evanđelja prate na našem putu i pomažu nam da uvijek promičemo bratske i solidarne odnose, za dobro Crkve i društva.

Prihvativši želju nekoliko biskupskih konferencija Latinske Amerike, i poslušavši glas više pastira i vjernika iz drugih dijelova svijeta, odlučio sam sazvati Posebnu skupštinu Biskupske sinode za panamazonsku regiju, koja će se održati u Rimu u listopadu 2019. Glavna svrha toga skupa je utvrditi nove putove za evangelizaciju tog dijela Božjeg naroda, posebno domorodaca, koji su često zaboravljeni i lišeni perspektive vedre budućnosti, među ostalim i zbog krize amazonske prašume, tih pluća od najveće važnosti za naš planet. Neka novi sveci svojim zagovorom prate taj crkveni događaj, da svi narodi na zemlji, poštujući ljepotu stvorenog svijeta, veličaju Boga, Gospodara svega stvorenog, te praćeni Njegovim svjetlom kroče putovima pravednosti i mira.

Želim podsjetiti također kako se preksutra slavi Dan borbe protiv siromaštva. Siromaštvo nije neka zla kob, već ima jasne uzroke, koje treba prepoznati i ukloniti, kako bi se, po primjeru svetaca, poštovalo dostojanstvo mnoge braće i sestara.
A sada se obratimo u molitvi Djevici Mariji!

Angelus Domini…
Ispišite stranicu: