HR

Riječ Svetog Oca

Otajstvo Presvetoga Trojstva

Draga braćo i sestre, dobar dan i ugodnu vam nedjelju želim!

Danas slavimo svetkovinu Presvetoga Trojstva u kojoj se spominjemo otajstva jednoga jedinog Boga u tri Osobe: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu. Trojstvo je zajedništvo triju božanskih osoba koje su jedna s drugom, jedna za drugu i jedna u drugoj: to zajedništvo je Božji život; otajstvo ljubavi Boga Živoga. To nam je otajstvo objavio Isus. On nam je govorio o Bogu kao o Ocu; govorio nam je o Duhu; i govorio nam je o sebi samom kao o Sinu Božjem. I tako nam je objavio to otajstvo. A pošto je uskrsnuo poslao je svoje učenike da naviještaju Radosnu vijest svim narodima govoreći im da ih krste " u ime Oca i Sina i Duha Svetoga" (Mt 28, 19). Tu zapovijed Krist povjerava u svakom vremenu Crkvi, koja je naslijedila od apostolâ misijsko poslanje. Upućuje je i svakom od nas koji po krštenju pripadamo tome zajedništvu.

Današnja liturgijska svetkovina, dok nam daje promatrati čudesno otajstvo iz kojeg dolazimo i prema kojem idemo, obnavlja nam poslanje da živimo u zajedništvu s Bogom i jedni s drugima po uzoru na božansko zajedništvo. Nismo pozvani živjeti jedni bez drugih, jedni iznad drugih niti jedni protiv drugih, nego jedni s drugima, za druge i u drugima. To znači složno prihvatiti i svjedočiti ljepotu evanđelja: živjeti ljubav uzajamno i prema svima, dijeleći radosti i trpljenjâ, učeći tražiti oproštenje te prepoznavajući vrijednost različitih karizmi pod vodstvom pastirâ. Riječju, povjerena nam je zadaća izgrađivanja crkvenih zajednica tako da sve više budu obitelj, kadre odražavati sjaj Trojstva i evangelizirati ne samo riječju nego snagom Božje ljubavi, koja je u nama.

Trojstvo, kao što sam već istaknuo, je također krajnji cilj našeg ovozemaljskog putovanja. Put kršćanskog života je u svojoj biti "trojstven": Duh Sveti nas vodi k punom poznavanju Kristova učenja i doziva nam također u pamet ono čemu nas je Isus poučavao; a Isus je došao na svijet da nam pomogne upoznati Oca, da nas povede k njemu, da nas pomiri s njim. Sve je u kršćanskom životu usmjereno prema otajstvom Presvetoga Trojstva i povezano je s tim beskrajnim misterijem. Nastojmo stoga u svom kršćanskom životu biti "na visini", spominjući se za koji cilj i zbog koje slave živimo, radimo, borimo se i patimo; te na koju smo neizmjernu nagradu pozvani. To otajstvo obuhvaća čitav naš život i cijelo naše kršćansko biće. Sjetimo se toga, na primjer, svaki put kada činimo znak križ: u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Pozivam vas sada da se svi zajedno, glasno, prekrižimo: "U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!".

Ovog posljednjeg dana mjeseca svibnja, marijanskog mjeseca, povjerimo se Djevici Mariji. Neka nas ona, koja je više od svakog drugog stvorenja poznavala, klanjala se i ljubila Presveto Trojstvo, povede za ruku i neka nam svima pomogne dokučiti u svjetskim zbivanjima znakove Božje prisutnosti, Oca i Sina i Duha Svetoga; neka nam isprosi da ljubimo Gospodina Isusa svim srcem svojim, kako bismo kročili prema gledanju Trojstva, tome divnom cilju kojem teži sav naš život. Zamolimo je da pomogne Crkvi da bude otajstvo zajedništva i prihvaćanja, gdje će svaka osoba, a napose siromašna i marginalizirana, biti prihvaćena i osjećati se, željenim i voljenim, Božjim djetetom.

Nakon Angelusa

Danas je u Bayonneu u Francuskoj blaženim proglašen svećenik Louis-Edouarda Cestac, utemeljitelj družbe Sestara Službenica Marijinih; njegovo svjedočanstvo ljubavi prema Bogu i bližnjemu je za Crkvu novi poticaj da živi s radošću evanđelje ljubavi.
[…]

Idući četvrtak održat će se tradicionalna tijelovska procesija. U 19 sati na Trgu svetog Ivana na Lateranu slavit ću misu a zatim ćemo se pokloniti Presvetom Oltarskom Sakramentu hodajući u procesiji do trga Svete Marije Velike. Već vas sada pozivam da sudjelujete u tome javnom svečanom činu vjere i ljubavi prema Euharistijskom Isusu, prisutnom u svom narodu.

Prije nego završimo, učinimo još jednom znak križa, naglas, svi! "U ime Oca i Sina i Duha Svetoga", spominjući se otajstva Presvetoga Trojstva.

Svima želim ugodnu nedjelju. Molim vas, ne zaboravite moliti za mene. Dobar tek i doviđenja! (IKA)
Ispišite stranicu: