HR

Riječ Nadbiskupa

Homilija nadbiskupa Kutleše prigodom predaje relikvija bl. Alojzija Stepinca o obljetnici posvete crkve sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu



HOMILIJA NADBISKUPA DRAŽENA KUTLEŠE PRIGODOM PREDAJE RELIKVIJA BL. ALOJZIJA STEPINCA O OBLJETNICI POSVETE CRKVE


Bazilika sv. Antuna Padovanskog – Sveti Duh

Zagreb, 24. studenoga 2023.
 
Draga braćo i sestre u Kristu!
 
Danas smo se okupili u Bazilici sv. Antuna Padovanskoga da bismo kao zajednica vjernika i kao obitelj ujedinjena u Kristu proslavili godišnjicu posvete crkve te kako bismo nazočili činu predaje relikvija blaženoga Alojzija Stepinca na čašćenje ovoj bazilici i ovoj župnoj zajednici. Doista se osjećam privilegiranim jer me zapala ta čast.

Našega blaženika uz ovo mjesto vežu važne prigode. Bio je prvi koji je, 8. prosinca 1934. godine, slavio svetu misu u netom blagoslovljenoj crkvi. Potom je 12. rujna 1943. godine posvetio glavni oltar, a 13. lipnja 1946. predvodio je euharistijsko slavlje prigodom proglašenja sv. Antuna evanđeoskim naučiteljem. Na današnji dan 1984. godine kardinal Franjo Kuharić crkvu je posvetio, a od danas će ovaj prostor držati i častiti relikvije bl. Alojzija, kako bi vjernici, imajući pred očima primjer njegova svetog života, nasljedovali i njegove kreposti.

Ovaj poseban događaj u životu svake mjesne Crkve nosi u sebi duboku simboliku i značenje koje večeras želim podijeliti s vama.

Relikvije su fizički ostaci svetaca, ili predmeta povezanih s njima, koji se čuvaju i časte zbog njihove duhovne vrijednosti i povezanosti s Božjom milošću. Ova praksa ima svoje temelje u ranim danima kršćanstva i duboko je ukorijenjena u vjerničkoj pobožnosti i u vjeri Katoličke Crkve.

Čašćenje relikvija ima nekoliko važnih aspekata. Prvo, ono omogućuje vjernicima povezati se s duhovnim naslijeđem određenog svetca, inspirirati se njegovim primjerom te zadobiti pomoć na svome putu svetosti. Časteći relikvije, vjernici mogu osjetiti prisutnost svetaca te moliti za njihov zagovor i pomoć.

Drugo, čašćenje relikvija je izraz poštovanja prema svetosti i žrtvi svetaca koju vjernici prepoznaju i cijene te izražavaju svoju zahvalnost Bogu za darove koje je dao Crkvi kroz njihove živote.

Treće, čašćenje relikvija ima liturgijski aspekt izražen u liturgijskim slavljima i blagdanima povezanima s određenim svetcima. Relikvije su simboli vjere i tradicije, pružajući vjernicima osjećaj povezanosti s poviješću Crkve i njezinim svetcima. U mnogim slučajevima čašćenje relikvija pomaže rastu vjere, jačanju vjerske zajednice kao i poticanju dubljeg razumijevanje vjere i duhovnosti.

Postoje tri kategorije relikvija. Relikvije prve kategorije su tjelesni ostatci svetaca, kao što su kosti i krv. Relikvije druge kategorije su predmeti koje je svetac koristio ili nosio, poput odjeće ili dijelova osobnih predmeta, dok su relikvije treće kategorije predmeti koji su bili u dodiru s relikvijama prve ili druge kategorije.

Dragi vjernici, od danas vam se stavljaju na čašćenje relikvije prve kategorije blaženoga Alojzija Stepinca, tj. dio njegovih kostiju. Njihovim čašćenjem slavimo Boga zbog čudesnih djela koja je učinio u životu blaženog Alojzija, izražavamo svoje poštovanje prema njemu i tražimo njegov zagovor, nadajući se da ćemo po njegovoj molitvi postići milosti od Boga. Uvijek imajte na pameti duhovno značenje ovih relikvija, a ne njihovu materijalnu vrijednost.

Možemo se zapitati što konkretno za ovu crkvu i vjernike koji će se u njoj okupljati znači prisutnost relikvija bl. Alojzija Stepinca? Razmotrimo tri moguća odgovora.
 
1. Relikvije blaženog Alojzija su most između naše prošlosti i sadašnjosti

U prvome redu, predaja ovih relikvija nije samo čin poštovanja prema prošlosti, već ima simbolično djelovanje koje stvara most između prošlosti i sadašnjosti. Ovaj most povezuje vremena i generacije vjernika, pružajući i nama danas priliku doživjeti prisutnost bl. Alojzija.

Kada razmišljamo o mostovima, često ih zamišljamo kao strukture koje premošćuju rijeke ili druge prepreke, omogućujući nam putovanje od jednog mjesta do drugog. U duhovnome smislu, relikvije blaženog Alojzija djeluju na sličan način: one, jer su fragmenti vječnosti, premošćuju vremenski jaz između ere blaženika i našega suvremenog doba. Kroz njih povijest postaje živa, a svetost blaženog Alojzija postaje stvarna i dostupna svima nama danas.

Ove relikvije nas podsjećaju da su izazovi, borbe i trijumfi svetosti, kroz koje je prošao blaženi Alojzije, i dalje relevantni. Njegov život i svjedočanstvo nisu ograničeni na stranice povijesnih knjiga - oni su živi, pulsirajući dio naše vjere. Svetost za koju se borio, vjera koju je živio i hrabrost koju je pokazao primjeri su koji su i danas jednako značajni i važni.

Kada pogledamo na relikvije, vidimo više od fizičkih ostataka - vidimo putokaz na putu svetosti. Blaženi Alojzije nije samo povijesna osoba koju treba poštovati. On je duhovni vodič koji nas i danas inspirira. Njegove relikvije su poput svjetionika koji osvjetljuje put prema dubljoj vjeri i većoj predanosti Kristu.

Stoga, dragi vjernici, kada dolazite u kontakt s relikvijama blaženog Alojzija Stepinca, ne samo da odajete počast prošlosti, već se aktivno uključujete u živu tradiciju vjere. Ove blaženikove relikvije služe nam kao most koji povezuje prošlost i sadašnjost, omogućujući nam iskusiti kontinuitet i jedinstvo s Crkvom kroz vremena. U njima nalazimo nadahnuće za svoje duhovne puteve da potaknuti primjerom blaženog Alojzija i sami hodamo stazama svetosti i ljubavi.
 
2. Relikvije blaženog Alojzija simbol su nepokolebljive vjere i vjernosti

Ove relikvije donose sa sobom snažnu poruku o nepokolebljivoj vjeri i odanosti, jer upućuju na duboku duhovnu stvarnost koja je oblikovala život i službu blaženoga Stepinca.

Njegov je život bio obilježen izazovima koji su prokušavali njegovu vjeru i vjernost Crkvi. Suočen s nepravdom i progonima, on nije popustio pred pritiscima, već je ostao čvrst u svojim uvjerenjima. Ove relikvije simboliziraju tu nepokolebljivu vjeru, služeći kao fizički podsjetnik na duhovnu snagu koju je pokazao blaženi Alojzije. Njegova sposobnost suprotstaviti se nepravdi te ostati vjeran svojim principima čini ga izvanrednim primjerom kršćanske vjernosti.

Relikvije blaženog Alojzija tako za nas postaju vidljivi znakovi njegove predanosti Kristu, govore o njegovoj hrabrosti, o njegovoj neumornoj borbi za istinu. One su fizički znakovi vjere koja nije klonula pod težinom patnje. Zato, kad živom vjerom molimo pred ovim relikvijama, možemo osjetiti tu Alojzijevu snagu i biti inspirirani njegovom hrabrošću.

Ove relikvije nas podsjećaju da je vjernost Kristu često puta izazov i križ. Blaženi Alojzije je to znao te je živio svoj život kao odgovor na taj izazov. U čašćenju ovih relikvija možemo naći snagu za prihvaćanje vlastitih izazova u vjeri, za hrabrost u suočavanju s teškoćama i nepokolebljivost u svojim uvjerenjima. Neka one za nas bude izvor snage i nadahnuća, podsjećajući nas da, unatoč teškoćama, vjernost Kristu donosi unutarnji mir i duhovnu snagu.
 
3. Relikvije blaženoga Alojzija su pomoć oko očuvanja čistoće savjesti

Ovom prigodom smatram važnim osvrnuti se na riječi koje je naš bl. Alojzije izrekao pred komunističkim sudom 1946. godine: "Moja je savjest čista!" Ove riječi nisu samo izraz osobne nedužnosti i integriteta, već i snažan poziv svakome od nas da živimo s čistom savješću u konkretnim okolnostima i izazovima našega modernog društva.

U svijetu prepunom izazova u kojemu smo izvrgnuti moralnom relativizmu i etičkim dvojbama, njegove riječi su snažan podsjetnik na ulogu savjesti kao i poziv da njezin glas slušamo i slijedimo. Glas savjesti – ako je ispravno oblikovana čistoćom namjera i odluka – vodi nas prema istini i pravdi, pomažući nam razlikovati dobro od zla.

Ove relikvije su ne samo podsjetnik na potrebu očuvanja čiste savjesti, već nose i snagu koja se u blaženome Alojziju očitovala za vrijeme njegova zemaljskog života. One nas pozivaju da u svakodnevnim odlukama i postupcima tražimo ono što je ispravno i pravedno pred Bogom i ljudima. Slijedeći njegov uzor, ove relikvije nam pružaju pomoć, jer su prožete nebeskom slavom koje je blaženi Alojzije postao dionikom.

U našemu modernome društvu, u kojemu vlada konfuzija oko moralnih vrijednosti, blaženi Alojzije je svjetionik čiste savjesti i moralne jasnoće. Njegove relikvije nas potiču i pomažu nam u ozbiljnom promišljanju o našim izborima i djelima kao i u hrabrom zauzimanju za ono što je ispravno, čak i kada je to teško ili nepopularno.

Draga braćo i sestre, pozivam vas stoga da u svojim srcima otvorite prostor čašćenju relikvija svetaca, a posebice ovih relikvija blaženoga Alojzija Stepinca. Neka nas ove svete relikvije podsjećaju na neprolaznu vjeru, hrabrost, svetost i čistu savjest koju je blaženi Alojzije živio u svakome trenutku svoga, Bogu posvećenoga, života. Neka nam njihovo čašćenje pomogne pronaći nadahnuće za osobnu obnovu vjere. Neka nas nadahnjuju da poput blaženoga Alojzija živimo s hrabrošću i vjernošću evanđelju. U našim molitvama tražimo njegov zagovor, da nas vodi i jača u našim svakodnevnim izazovima i naporima.

Pozivam vas, draga braćo i sestre, da u čašćenju relikvija ne tražimo samo osobnu utjehu, već i snagu za služenje drugima, za djela ljubavi i milosrđa. Neka nas relikvije blaženog Alojzija osnaže kako bismo bili svjetlo u svijetu, sol zemlje i kvasac koji mijenja svijet na bolje.

Ponesimo u srcima našega blaženog Alojzija Stepinca kao primjer, kao zagovornika i kao nadahnuće. Neka njegove relikvije budu za nas trajan podsjetnik da je poziv na svetost stvaran i dostižan za svakoga od nas. Neka nas blaženi Alojzije vodi na našemu putu prema svetosti te prema dubljoj ljubavi prema Bogu i prema našim bližnjima. Amen.
Ispišite stranicu: