HR

Riječ Nadbiskupa

Govor nadbiskupa Dražena Kutleše na susretu biskupa HBK s redovničkim poglavarima

Obraćanje zagrebačkog nadbiskupa i predsjednika HBK mons. Dražena Kutleše
na susretu biskupa HBK s redovničkim poglavarima


Zagreb, 5. lipnja 2024. godine

Poštovani redovnički poglavari!

1. Od srca vas pozdravljam na našem redovitom godišnjem susretu. Ovo je prigoda da se još zauzetije uključimo u procese zajedničkog osluškivanja i rasuđivanje znakova vremena i potreba naših mjesnih Crkava. Na takvo razlučivanje nas poziva Sinoda o sinodalnosti koja ulazi u svoju završnu fazu. Svjedočanstvo redovničkoga života je „u svim vremenima pridonosilo obnovi života crkvene zajednice“, a redovništvo je prvo bilo kadro uočiti promjene u povijesti i shvatiti pozive Duha (usp. Sažeto izvješće br. 10). Prisutnost redovnika i redovnica u Crkvi u Hrvatskoj, unatoč padu broja zvanja i stanovitoj krizi redovničkih ustanova, još uvijek predstavlja duhovnu snagu s kojom ova mjesna Crkva računa.

2. Tema koja je predložena za ovaj susret nosi naslov „Ovisnost i psihička oboljenja u redovništvu. Suočavanje s problematikom i traženje rješenja“. Jasno je da se svaka naša zajednica i ustanova u određenoj mjeri suočava s ovakvim problemima svojih članova te da čini sve što je moguće pri njihovu rješavanju. Vjerujem da će i ova rasprava otvoriti neke perspektive u tom istom smjeru.

3. Ovom bih vas prigodom, dragi redovnički poglavari, htio potaknuti da unatoč ovim i mnogim drugim problemima ne gubite nadu i viziju onoga što posvećeni život drži vitalnim i proročkim, a to je njegova duhovna dimenzija. Redovništvo je po svojoj biti prvo pozvano na rasvjetljivanje naše kulture dubljim iskustvom duhovnih stvarnosti. Stoga vam ovdje ponavljam poziv Sinode na aktivno promišljanje o tome kako zajednice posvećenog života mogu staviti svoje karizme u službu zajedništva i poslanja u mjesnim Crkvama, pridonoseći napretku prema svetosti svega puka Božjega (usp. Sažeto izvješće 10f). Crkva u Hrvatskoj je potrebna korjenite duhovne obnove u kojoj bi glavi akteri trebale biti vaše redovničke zajednice.

4. Također vas, na tragu konkretnog prijedloga Sinode za revizijom „mjerodavnih kriterija o odnosima između biskupa i redovnika u Crkvi“ predloženih u dokumentu Mutuae relationes iz 1978. godine, pozivam na promišljanje i razlučivanje o svim aspektima tih odnosa te na iznošenje konkretnih prijedloga za njihovo produbljivanje i veću plodnost u korist naroda Božjega.Na koncu, svima zahvaljujem na dosadašnjoj i budućoj suradnji te predajem riječ predsjedniku Vijeća za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, nadbiskupu splitsko-makarskom, mons. Zdenku Križiću.

Dražen Kutleša,
predsjednik HBK
 
Ispišite stranicu: