HR

Riječ Nadbiskupa

Govor nadbiskupa Dražena Kutleše prigodom susreta s đakonima Zagrebačke nadbiskupije

GOVOR ZAGREBAČKOG NADBISKUPA DRAŽENA KUTLEŠE
Prigodom susreta s đakonima Zagrebačke nadbiskupije


Zagreb, 18. lipnja 2024.

Dragi đakoni,
 
nalazimo se pred iznimno važnim trenutkom vašeg života i službe, trenutkom kada ćete primiti sakrament svećeničkog reda. Kao vaš nadbiskup, želim vam uputiti nekoliko misli i poticaja koji će vam, nadam se, biti od koristi na vašem putu služenja Bogu i njegovom narodu. U ovoj prigodi, želio bih vam dozvati u svijest tri ključne točke koje će vam pomoći da budete hrabri i ustrajni svećenici u današnjem svijetu, po uzoru na blaženog Alojzija Stepinca i slugu Božjeg kardinala Franju Kuharića.
 
1. Vjernost Kristu i Evanđelju
Prva i najvažnija točka je vaša vjernost Kristu i njegovom Evanđelju. U svijetu prepunom izazova i iskušenja, vaša će vjernost biti vaša najjača snaga. Blaženi Alojzije Stepinac bio je neustrašiv u svojoj vjernosti Kristu, čak i kada ga je to koštalo slobode i, na kraju, života. Neka vam njegov primjer bude svjetionik u trenucima kušnji. Duboko uranjanje u molitvu i sakramente bit će vaš temelj. Vaš će život svećenika biti vođen molitvom i euharistijom. Svakodnevna misa, časoslov i osobna molitva bit će vam izvor snage i milosti. Molitva nije samo obveza, već i privilegija i izvor duhovne snage. U trenucima krize, kada se suočavate s unutarnjim i vanjskim izazovima, molitva će vam pružiti mir i jasnoću potrebnu za nastavak vašeg poslanja.

U svojim homilijama i katehezama, budite uvijek vjerni Evanđelju i nauku Crkve. "Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna" (Heb 4,12). Neka vaša riječ bude živa i djelotvorna, nadahnuta Duhom Svetim. Kao budući svećenici, vi ste živi primjer Kristova života. Neka vaša djela svjedoče o vašoj vjeri, čistoći srca i nesebičnoj ljubavi prema bližnjima. Vaša vjerodostojnost će proizlaziti iz vaše dosljednosti - ono što propovijedate trebate i živjeti. Također, vaša sposobnost da razumijete i suosjećate s onima kojima služite učinit će vaše propovijedi autentičnijima i dubljima. Ljudi će prepoznati Krista u vašim riječima i djelima, i tako ćete ih voditi bliže Njemu. Neka vam primjer Kristove službe bude stalni podsjetnik na to kako trebate služiti drugima s ljubavlju, poniznošću i ustrajnošću.
 
2. Služba narodu Božjem
Druga točka odnosi se na vašu službu narodu Božjem. Kardinal Franjo Kuharić često je naglašavao važnost služenja s ljubavlju i poniznošću. Vi ste pozvani biti pastiri koji brinu za svoje stado, poznaju svoje vjernike i vode ih prema Kristu. Budite bliski s narodom kojemu služite. Posjećujte obitelji, bolesnike i one koji su na margini društva. Budite im utjeha i podrška. U svijetu koji je često ravnodušan ili čak neprijateljski raspoložen prema Crkvi, vaša prisutnost i suosjećanje mogu biti svjetionik nade i ljubavi. Kao što je Isus hodao među ljudima, tješio ih i ozdravljao, tako i vi trebate biti bliski svojim vjernicima, dijeliti njihove radosti i tuge te im pružati sigurnost da nisu sami.

Posvetite se obrazovanju i katehizaciji. Vaša je dužnost prenositi vjeru novim generacijama, koristeći suvremene metode i sredstva, ali uvijek vjerni nauku Crkve. U današnjem brzom i tehnološki naprednom svijetu, važno je da se služite svim dostupnim sredstvima kako biste učinkovito prenosili poruku Evanđelja. Radite na izgradnji zajedništva unutar župe. Potaknite vjernike na sudjelovanje u župnim aktivnostima, molitvenim zajednicama i karitativnom radu. Zajedništvo unutar župe ne samo da jača vjeru pojedinca, već i cijele zajednice. Kada vjernici osjećaju pripadnost i podršku, lakše im je ustrajati u vjeri i nositi se s izazovima svakodnevnog života. Vaša uloga kao pastira je da budete pokretači i organizatori tog zajedništva, uvijek usmjereni na Krista kao središte i izvor svih naših nastojanja.
 
3. Hrabrost i ustrajnost u službi
Treća točka je hrabrost i ustrajnost u službi. Blaženi Alojzije Stepinac i sluga Božji Franjo Kuharić suočili su se s velikim progonstvima, ali su ostali nepokolebljivi. Neka vam njihova hrabrost bude nadahnuće. Kada naiđete na poteškoće, sjetite se riječi sv. Pavla: "Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13). Vjera u Krista bit će vam oslonac u svim nevoljama. U trenucima kada se suočavate s neprijateljstvom, nerazumijevanjem ili čak otvorenim progonstvima, ne zaboravite da ste dio duge tradicije svećenika i svetaca koji su izdržali neopisive teškoće zbog svoje vjernosti Kristu. Njihova vjernost neka vam bude nadahnuće i oslonac. Hrabrost koju su pokazali mnogi sveti svećenici nije bila samo ljudska hrabrost, već hrabrost utemeljena na nepokolebljivoj vjeri u Boga i njegovu providnost.

Ne bojte se svjedočiti svoju vjeru, čak i kada to nije popularno ili je teško. Istinska hrabrost leži u ustrajnosti i vjernosti, bez obzira na cijenu. U vremenu kada su mnoge vrijednosti i principi vjere dovedeni u pitanje, vaša će ustrajnost i postojanost biti svjetionik nade za vaše vjernike. Podržavajte jedni druge kao subraća u svećeništvu. Molite zajedno, dijelite svoja iskustva i budite si uzajamna potpora. Bratstvo među svećenicima je izvor snage i ohrabrenja, osobito u teškim vremenima. Povezanost i solidarnost unutar svećeničkog reda omogućit će vam da lakše nosite teret izazova i iskušenja koje donosi vaša služba. Molitva i zajedništvo sa subraćom pomoći će vam da ostanete jaki i postojani u vašem poslanju.

Neka vas vodi primjer blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića. Oni su svojim životom i djelima pokazali kako se može biti hrabar i ustrajan u službi Bogu i narodu. Neka vas Duh Sveti uvijek prati i osnažuje na vašem putu.
Ispišite stranicu: