HR

Riječ Nadbiskupa

Govor nadbiskupa Dražena Kutleše đakonima prigodom podjele diploma

GOVOR ZAGREBAČKOG NADBISKUPA DRAŽENA KUTLEŠE
đakonima prigodom podijele diploma
Zagreb, 27. svibnja 2024.
 
 
Dragi đakoni,
 
radostan sam što je povod našeg današnjeg susreta uspješno završen đakonski praktikum i svečana podjela diploma. Đakonska godina je završila, položili ste potrebne ispite i proteklih ste dana obavili duhovne vježbe. Vrijeme do ređenja proći će vrlo brzo, ispunjeno brojnim organizacijskim brigama. Stoga bih danas, potaknut jučerašnjim evanđeljem svetkovine Presvetog Trojstva (Mt 28, 16-20), htio s vama podijeliti nekoliko misli koje mi se čine važnima, ne samo za početak vaše svećeničke službe, već i za vaš cijeli svećenički život.
 
1. Naše sumnje i Isusova svemoć
Nakon uskrsnuća, Isus se 40 dana pokazivao učenicima, a potom ih poziva u Galileju, mjesto njihove svakodnevice, gdje su ga prvi put susreli. Nakon trogodišnjeg druženja s njima, ponovno ih poziva u Galileju, odakle će on iščeznuti ispred njihovih očiju, a njih poslati u svijet da poučavaju sve ljude onome što je zapovjedio.
Evanđelje kaže da su učenici bili zbunjeni te da su neki posumnjali kada su ga vidjeli. Možda se i u vama, nakon ove višegodišnje priprave za svećeničko ređenje, javljaju sumnje ili one nisu u potpunosti iščeznule. No, poruka evanđelja je jasna: dođe trenutak kad se Isus više ne obazire na naše sumnje, kada moramo donijeti odluku ne očekujući dodatne dokaze i uvjeravanja o tome da nas voli, da je među nama prisutan i da nas je izabrao.
Sveti Augustin nas podsjeća: "Nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi, Gospodine" (Ispovijesti, 1,1). Ova misao neka vam bude utjeha i ohrabrenje u trenucima sumnje. Sumnje su prirodan dio ljudskog iskustva, ali vjera zahtijeva povjerenje u Božji plan i njegovu prisutnost u našim životima. Kada se osjećate nesigurnima, sjetite se da je Krist s vama, da vas vodi i daje vam snagu da nastavite putem koji vam je namijenjen.
Isus je rekao: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji" (Mt 28,18). Ako vjerujete u tu istinu, ona će se očitovati u vašem poslanju. Ako sumnjate, uvijek ćete na neki način biti korak iza. No, sumnje ne znače da ste manje vrijedni ili pozvani. One su prilika za rast i produbljenje vjere. Ljubav prema Bogu i povjerenje u njegovu providnost neka budu vaši vodiči.
U svom poslanju, budite svjesni da je Isus uvijek s vama, da vas podržava i vodi. Njegova ljubav i prisutnost daju vam snagu i sigurnost da idete naprijed, unatoč sumnjama i izazovima koji će se pojaviti na vašem putu. Budite hrabri, oslonite se na Njega i njegovo obećanje da će biti s vama do svršetka svijeta (usp. Mt 28,20).
 
2. Izvor poslanja
Vaše poslanje izvire iz Gospodinove zapovijedi i njegove vlasti i moći, a ne iz vaših snaga i sposobnosti. Dvije su krajnosti i opasnosti koje moramo izbjegavati.
Prva krajnost je da ne smijemo čekati da budemo savršeni i za sve osposobljeni kako bismo krenuli u izvršavanje Gospodinova naloga. Ne smijemo oklijevati zbog svojih slabosti. Potrebno je s povjerenjem i ljubavlju predati sve Bogu i sve primiti od njega. Isus nas podsjeća: "Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje" (2 Kor 12,9). Naše nesavršenosti i slabosti nisu prepreka, već prilika da se Božja snaga očituje kroz nas. Sveti Pavao nas ohrabruje riječima: "Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13). Stoga, s povjerenjem prihvatite svoje nedostatke i oslonite se na Božju snagu koja će vas pratiti i voditi u vašem životu.
Druga krajnost koju moramo izbjeći je uvjerenje da ne moramo ništa raditi na sebi jer je Isus sve učinio. To bi bilo raspoloženje zloga i lijenoga sluge koji gospodaru vraća što je primio, ali bez plodova dobrih djela (usp. Mt 25,26). Naša vjera i poslanje zahtijevaju stalan trud i rad na sebi. Isus je rekao: "Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane." (Iv 15,16). Naše poslanje je dinamično i zahtijeva stalan rast i duhovni napor. Ne smijemo biti pasivni, već aktivni sudionici u Božjem djelu spasenja.
Svaki od vas je izabranik Božji, poslan da donosi plodove koji će ostati. Budite svjesni da je vaše poslanje veliko i važno. Sveti Augustin kaže: "Bog koji te je stvorio bez tebe, neće te spasiti bez tebe" (Govor, 169, 13). Naša suradnja s Božjom milošću je nužna. Potrebno je neprestano raditi na svojoj duhovnoj formaciji, moleći za Božju pomoć i vodstvo.
Vaše poslanje nije samo zadatak, već i poziv na stalni duhovni rast i razvoj. Budite revni i gorljivi u svom radu, svjesni da je Bog s vama u svakom trenutku vašega života. Neka vaša služba bude odraz Kristove ljubavi i milosrđa, donoseći plodove dobrih djela i svjedočanstva vaše vjere.
 
3. Isusova punomoć
Dragi đakoni, vaše je poslanje da kao budući svećenici učinite Kristovim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, te da ih naučite čuvati sve ono što nam je Isus zapovijedio (usp. Mt 28, 19-20).
Isusova punomoć koja vam je dana nije samo zapovijed, već i izvor snage. U svijetu u kojem živimo, i svugdje kamo budete poslani, ne zaboravite da navještaj radosne vijesti uključuje i pretpostavlja učenje temeljne istine upućene svima: Božji zakon upisan je u svako srce. Ovo je temelj na kojemu gradimo naše propovijedanje i naš pastoralni rad. Ne možemo propovijedati evanđelje zanemarujući ili prilagođavajući Božju riječ vlastitim mjerilima ili potrebama.
Svjesni ste da se upravo na području katoličke antropologije i učenja o spolnosti i braku danas vode najveće bitke koje imaju posljedice za cijelo društvo, kao i za Crkvu. Ove bitke nisu samo teološke, već i kulturne i moralne. Naša vjera i naš nauk suočavaju se s izazovima koji zahtijevaju hrabrost i jasnoću. Budite svjesni svoga izbora i ne sumnjajte u snagu Božje konačne pobjede. Isus je već umro i pobijedio smrt i s nama je do svršetka svijeta (usp. Mt 28,20).
Vaša je zadaća donijeti svjetlo Kristove istine u tamu suvremenog svijeta. Dajte sve od sebe, kao vjerni Kristovi prijatelji, da njegova pobjeda donese obilat plod u ljudskim dušama. Učinite sve narode njegovim učenicima, svjesni da vas podržava njegova milost i njegova snaga.
U svemu tome budite podrška jedni drugima, susrećite se i podržavajte se u dobru. I na tom putu, kao vaši ordinariji, želimo biti s vama ne samo na ređenju, već dijeliti s vama radosti i nade vašega svećeništva.
Sveti Pavao nas potiče: "U molitvi ustrajte, bdijte u njoj u zahvaljivanju" (Kol 4,2). Neka ova misao bude vaša svakodnevna praksa i izvor snage u pastoralnom radu.
Neka vas prati zagovor Majke Božje od Kamenitih vrata i blaženog Alojzija Stepinca.
Ispišite stranicu: