HR

Riječ Nadbiskupa

Pozdravna riječ na Simpoziju o socijalnoj enciklici pape Franje "Fratelli tutti"

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački
Pozdravna riječ na Simpoziju o socijalnoj enciklici pape Franje Fratelli tutti
Zagreb, dvorana Vijenac Nadbiskupskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a, 23. rujna 2021.


Draga braćo i sestre!
Čast mi je kao dijecezanskom biskupu domaćinu u dvorani „Vijenac“ srdačno pozdraviti sve nazočne sudionike Simpozija o Enciklici o bratstvu i socijalnom prijateljstvu pape Franje, što ga organizira naš Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Draga nam je prisutnost apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Lingue, nadbiskupa metropolite đakovačko-osječkog mons. Đure Hranića, biskupa bjelovarsko-križevačkog mons. Vjekoslava Huzjaka, veleučenih rektora: prof. dr. Damira Borasa, rektora  Zagrebačkog sveučilišta i prof. dr. Željka Tanjića, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Posebno pozdravljam i pročelnika Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve mons. prof. dr. Stjepana Balobana, organizatore, predavače i vas, dragi sudionici Simpozija.

Papa Franjo je 3. listopada 2020. godine, na vigiliju Asiškog Siromaška u kripti koja čuva njegove zemne ostatke slavio misu. Upravo je na tom mjestu Sveti Otac potpisao i darovao Crkvi i svijetu dokument koji je sav franjevački, počevši od naslova za koji je sam Papa posudio Franjine riječi: Fratelli tutti.

U toj Enciklici papa Franjo, slijedeći evanđeosku slobodu i nadahnuće  sv. Franje,  na neposredan i sebi vlastiti način, poziva sve ljude na prijateljstvo i sveopće bratstvo, želeći da ljubav među ljudima nadiđe svekolike zemljopisne i prostorne prepreke. Bio je to ujedno i prvi Papin pohod izvan Rima u vremenu pandemije Covid-19.

Papa Franjo godine 2013. s apostolskom pobudnicom Radost Evanđelja – Evangelii gaudium darovao je Crkvi put žurnog usmjerenja za evangelizaciju kršćanskoga života, a dvije godine kasnije (2015.) Sveti se Otac socijalnom enciklikom Lautato si' obraća svim ljudima da bi nas podsjetio na našu odgovornost i brigu za zajednički dom. Enciklikom pak  Fratelli tutti, iz 2020. godine, papa Franjo otvara nove puteve dijalogu promičući bratstvo i socijalno prijateljstvo.

Papa u njoj progovara o univerzalnoj dimenziji bratske ljubavi i njezinoj otvorenosti svima. Papa Franjo svoju je želju i nakanu ovako sažeo: „Nudim ovu socijalnu encikliku kao svoj skroman doprinos daljnjem promišljanju u nadi da ćemo se, suočeni s današnjim pokušajima odbacivanja i ignoriranja drugih, pokazati sposobnima odgovoriti novim snom o bratstvu i društvenom prijateljstvu koji neće ostati samo na riječima“ (FT, 6).

Neka i na ovom Simpoziju papina enciklika Fratelli tutti, koja otvara nove vidike, a rekao bih i novu epohu, bude poticaj i poziv na dijalog sa svim ljudima dobre volje i da, po želji i nakani pape Franje, taj san ne ostane samo na riječima.

Svim sudionicima Simpozija želim ugodan ostanak i dobar rad!


 
Ispišite stranicu: