HR

Riječ Nadbiskupa

Pozdravni govor prigodom svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački
Pozdravni govor prigodom svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata
Zagreb, 31. svibnja 2017. godine.


Dragi vjernici, predragi Zagrepčani!

U radosti srca pozdravljam vas u smiraj ovog lijepog dana. Dirljivo vas je gledati u tako velikom broju sabrane u našoj Prvostolnici i oko nje. Što nas je to tako snažno potaklo da danas dođemo ovamo, da napustimo vlastite planove i mogućnosti, da se othrvamo umoru i bezvoljnosti? Što je tako moćno u ovom danu? Što nas to pokreće? Zasigurno, ljubav prema nebeskoj Majci Presvetoj Bogorodici Mariji.

Danas je svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice našega Grada. S ovom euharistijom započinjemo središnji dio proslave u našoj Katedrali, koja pod svojim svodom čuva bogatstvo milosnih izvora i dragocjenost svetosti blaženoga Alojzija Stepinca. S tornjevima uzdignutim prema nebu stoji ova Prvostolnica odolijevajući stoljetnim mijenama i zubu vremena te mnogima osvjetljava put. Taj put nas svake godine u ovaj dan dovede ovamo da sabrani oko lika Majke Božje od Kamenitih vrata molimo njezin zagovor i njezinu pomoć u izazovima svakodnevice.

Braćo i sestre, došli smo večeras ovamo da pred čudotvornim likom Majke Božje od Kamenitih vrata iznesemo svoje osobne potrebe, da molimo za Crkvu, Domovinu i hrvatski narod, a posebno za naše obitelji. Došli smo reći hvala nebeskoj Majci što nas štiti i zagovara, što stoljećima bdije nad dragim nam Gradom, što je Ona u životu svakoga od nas Majka lijepe ljubavi.

Lik Presvete Bogorodice s Djetetom u naručju, smješten u prolazu Kamenitih vrata, vjekovno je žarište okupljanja vjernika ili barem postaja na kojoj se s pouzdanjem zastane. Tu se snagom i utjehom napajaju duše hodočasnika, šetača i sve brojnijih turista. A Marija nas neprestano potiče da svojim kršćanskim životom budemo nositelji utjehe i nade, branitelji istine i pravde, da se zauzimamo za slabe i malene.

Ovogodišnje slavlje naše Zaštitnice u Godini svetog Josipa uranja u ljepotu zajedništva što ga Crkva zagrebačka živi po zasjedanjima Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Nošeni radosnim hodom u novosti života sabrali smo se i večeras na euharistijsko slavlje u čast Majke Božje od Kamenitih vrata. Iskazujući odanost Prečistoj Djevici Mariji, Majci Isusovoj i našoj Majci, nakon Mise nastavit ćemo pobožnost u procesiji ulicama našega Grada do Kamenitih vrata.

U zajedništvu ovog slavlja, srdačno pozdravljam oce nadbiskupe metropolite: mons. Ivana Devčića, nadbiskupa riječkog i mons. Đuru Hranića, nadbiskupa đakovačko-osječkog; oce biskupe: mons. Franju Komaricu, biskupa banjolučkog, mons. Josipa Mrzljaka, biskupa varaždinskog, mons. Vladu Košića, biskupa sisačkog, mons. Nikolu Kekića, biskupa Križevačke eparhije, mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkog, mons. Matu Uzinića, biskupa dubrovačkog, mons. Juru Bogdana, vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj, mons. Zdenka Križića, biskupa gospićko-senjskog i mons. Jurja Jezerinca, vojnog ordinarija u miru.

Pozdravljam i pomoćne biskupe zagrebačke: mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog te mons. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa u miru. Pozdravljam savjetnika u Apostolskoj nuncijaturi mons. Janusza Blachowiaka i generalnog tajnika HBK-e preč. Petra Palića.

Od srca pozdravljam mnogopoštovane oce provincijale, te vrhovne i provincijalne poglavarice naših redovničkih zajednica. Poseban pozdrav upućujem vama, draga braćo svećenici, prečasni kanonici i prebendari, vama župnici i župni vikari zagrebačkih župa, vama redovnici i redovnice koji vršite različite oblike apostolata u našoj Crkvi. Pozdravljam bogoslove i sjemeništarce te redovničke kandidate i kandidatice.

Srdačno pozdravljam djecu i mlade, roditelje, očeve i majke, bolesne i nemoćne, sve vas, drage Zagrepčanke i Zagrepčani, koji rado hodočastite Majci Božjoj na Kamenita vrata. Pozdravljam našeg Gradonačelnika i predstavnike gradskih vlasti. Svima srdačno čestitam Dan našega Grada.

Dragi vjernici, posebno nam je drago što je danas s nama čikaški kardinal hrvatskih korijena uzoriti Blase Joseph Cupich. Kardinal Cupich rođen je 1949. godine u Omahi, u američkoj saveznoj državi Nebraski. Njegovu je rodnu župu Omaha prije 100 godina utemeljila hrvatska useljenička zajednica.

Pri utemeljenju župe sudjelovali su djedovi i bake uzoritog kardinala Cupicha, marljivi i čestiti ljudi, koji su mu usadili u srce ljubav prema katoličkoj vjeri i predaju povezanosti s hrvatskim korijenima. Kardinal je rođen u brojnoj obitelji s devetero djece, a nama dolazi kao deveti nadbiskup Chicaga.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 1998. godine biskupom Rapid Cityja u Južnoj Dakoti, a papa Benedikt XVI. 2010. godine povjerio je njegovoj pastoralnoj brizi biskupiju Spoken u državi Washington. Papa Franjo ga je 2014. godine imenovao nadbiskupom metropolitom Chicaga, a 2016. godine uvrstio ga je u zbor kardinala Svete Rimske Crkve.

Zahvalni smo kardinalu Cupichu što se odazvao našem pozivu da u glavnom gradu Hrvatske s nama proslavi Zaštitnicu Zagreba. Prekooceanska udaljenost nije bila zapreka da spremno prihvati poziv i podijeli s nama radost ovog slavlja, da osjeti bȉlo naroda koji mu je darovao korijene, da osluhne miris zemlje na kojoj su svjetlo dana ugledali njegovi pređi. Preksinoć je stigao u Zagreb, jučer je pohodio svoju rodbinu u Gredi i Jurketincu kraj Varaždina, a već sutra ujutro vraća se u Ameriku, jer dan poslije treba zarediti mladomisnike.

Uzoriti gospodine Kardinale, zahvaljujem Vam što ste, unatoč daljini i obvezama službe, prihvatili naš poziv i obradovali nas svojim pohodom. Otvorena srca i riječima iskrene dobrodošlice pozdravljam Vas u ime biskupa i svećenika, redovnika i redovnica te svega Božjeg naroda okupljena na ovom Slavlju.
 
Ispišite stranicu: