Stranice

Godina obitelji Amoris laetitia

Godina posvećena obitelji Amoris laetitia započela je na svetkovinu sv. Josipa, zaručnika BDM, 19. ožujka ove godine i trajat će do 26. lipnja 2022., kada će se u Rimu održati 10. svjetski susret obitelji.

Foto: Slavlje 25. obljetnice Papina pohoda u Jelkovcu 11. rujna 2019.

„Godina obitelji Amoris Laetitia inicijativa je pape Franje, čiji je cilj doprijeti do svake obitelji diljem svijeta kroz razne duhovne, pastoralne i kulturne prijedloge koji mogu biti implementirani unutar župa, biskupija, sveučilišta, crkvenih pokreta i obiteljskih udruženja."

"Iskustvo pandemije naglasilo je središnju ulogu obitelji kao kućne Crkve te važnost povezanosti obitelji unutar zajednice. Takva povezanost čini Crkvu autentičnom „obitelji obitelji“ (AL 87)."

"Obitelj zaslužuje godinu u kojoj će biti slavljena, kako bi bila stavljena u središte zalaganja i brige svake pastoralne i crkvene stvarnosti“ stoji na službenoj internetskoj stranici amorislaetitia.va u opisu same Godine.

Kao ciljevi Godine obitelji Amoris laetitia navedeno je sljedeće:

1. Dijeliti sadržaj apostolske pobudnice Amoris Laetitia što šire, kako bi „ljudi doživjeli Evanđelje obitelji kao radost koja ispunja srca i živote“ (AL 200). Obitelj koja otkrije i iskusi radost posjedovanja dara i radost bivanja dara za Crkvu i društvo „može postati svjetlo u tami svijeta“ (AL 66). A današnji svijet zasigurno treba ovo svjetlo!

2. Objaviti kako je sakrament braka dar i da u sebi sadrži preobražavajuću snagu ljudske ljubavi. U tu svrhu pastiri i obitelji moraju biti zajedno na tome putu s osjećajem suodgovornosti i pastoralne komplementarnosti između različitih poziva u Crkvi (usp. AL 203).

3. Omogućiti obiteljima da postanu aktivni agenti obiteljskog apostolata. U tu svrhu potreban je „napor u evangelizaciji i katehiziranju unutar obitelji“ (AL 200), budući da se obitelj učenika pretvara u misionarsku obitelj.

4. Osvijestiti mlade ljude o važnosti formacije u istini, ljubavi i u daru sebe inicijativama posvećenima njima.

5. Proširiti viziju i opseg obiteljskog apostolata kako bi se prihvatio međusektorski pristup, uključujući bračne parove, djecu, mlade, starije osobe i situacije obiteljske krhkosti.

Na predstavljanju Godine obitelji Amoris laetitia prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, kardinal Kevin J. Farrell izrazio je nadu da će doći do „promjene mentaliteta“ te se obitelji neće promatrati samo kao objekt pastorala već kao subjekt. Obitelji su pune mogućnosti i darova za cijelo društvo i za Crkvu, stoga bi trebale postati akteri i u župama i biskupijama; treba im dati više prostora, one su poruka nade za cijeli svijet, a osobito za mlade, naglasio je prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život.

Dikasterij za laike, obitelj i život otvorio je i posebnu internetsku stranicu na kojoj će, između ostalog, biti objavljivane i video poruke pape Franje.

U kratkom videozapisu koji je Vatican News pripremio s kardinalom Farrellom istaknuta je važnost Godine obitelji, ali i najavljen serijal prigodnih videa sa Svetim Ocem Franjom i pet obitelji diljem svijeta. U nastavku vam donosimo već spomenuti videozapis koji smo nadopunili hrvatskim prijevodom.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: