Stranice

Roditelji trebaju biti prvi i nezamjenjivi u odgoju svoje djeceKateheze za odrasle utorkom u župama sv. Ivana Krstitelja Ivanja Reka i bl. pape Ivana Pavla II. Jelkovec održavaju se zajedno za župljane obje župe.

Ovomjesečna Kardinalova kateheza na temu „Dar djeteta“  tematski je uvod  u predstojeće Božićne blagdane. Dijete je dar Božji i kao što je Bog darovao svoga sina, tako je i svako dijete svojim roditeljima najveći dar koji su mogli primiti.

Blagodat odnosa roditelja i djece izražava i četvrta Božja zapovijed koja jedina od svih zapovijedi sadrži i nagradu za njezino pridržavanje – da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji. Pored duhovnih plodova Bog obećava i ovozemaljske nagrade mira i blagostanja.

Na završetku prijenosa Kardinal je postavio dva pitanja za daljnju diskusiju po župama – što učiniti da župne zajednice budu otvorenije prema djeci, te da li postoji pravo na dijete.

U naše dvije župe župna zajednica je vrlo otvorena prema djeci, potiče ih se na aktivno sudjelovanje u životu župne zajednice, organiziraju različite aktivnosti, te djeca rado sudjeluju u istima, od dolaska na mise zornice u ovom vremenu Došašća, preko dječjeg zbora i katehezi za prvopričesnike i ministrante, do priredbi za sv. Nikolu i božićni blagoslov djece u kojima djeca također aktivno sudjeluju.

Roditelji su osim što su djeci darovali tjelesni život, dužni voditi brigu oko njihovog duhovnog i moralnog odgoja. Roditelji trebaju biti prvi i nezamjenjivi u odgoju svoje djece. To pravo im ne može nitko uskraćivati. Obitelj je najpogodnije mjesto za odgoj i rast svake osobe. Taj odgoj je odgovoran i zahtjevan, ali u isto vrijeme on je nezamjenjiva dužnost roditelja.


Kristina Hrečuk
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: