Stranice

Obitelj je stup društvaKardinalova kateheza poticajno je postavila pitanja o kršćanskom obiteljskom životu i načinima zaštite te, danas posve krhke zajednice.

Naime, prisutni u Župi Sv. Marka Križevčanina složili su se da mnogi danas smatraju skladan obiteljski život s jednim partnerom kao nešto što je dosadno i nepopularno i kao takvo ne pruža dovoljno uzbuđenja. U skladu s tim mnogi mladi parovi drže da je brak nadiđen koncept života te ne pomišljaju da stupe u bračnu zajednicu, a onda kada i stupe, spremni su je napustiti već pred prvom poteškoćom na koju naiđu.

Obitelj je stup društva i kad je taj stup u krizi, onda se treba zapitati i o budućnosti cjelokupnoga društva. Kršćanin ne može ostati ravnodušan pred ovim izazovima i mora promišljati što on može napraviti kako bi se obiteljski život „vratio u modu.“
Mnogi župljani svjedočili su prekrasnom iskustvu proživljenom s djecom ili unucima u trenucima kada prije spavanja zajednički mole molitvu Anđelu čuvaru. Također, prisutni su se složili da je zajednički obiteljski ručak nedjeljom lijepi običaj kojeg treba nastojati njegovati,  jer to nije samo način da se obitelj međusobno još više poveže, nego i prilika za zajedničku molitvu.

Na kraju je zaključeno da bi bilo korisno odrediti vrijeme i prostor u Župi u kojem bi obitelji u poteškoćama mogle zatražiti pomoć. Dežurni volonteri bi mogli s njima porazgovarati, ali bi ih isto tako mogli uputiti i na druge župljane koji su uspješno prevladali slične poteškoće, a pritom su voljni pomoći te vlastitim primjerom pokazati bogatstvo i radost života u obitelji.
 
                                                                                              Jelena Bulum
Ispišite stranicu: