Stranice

Župe Zagrebačke nadbiskupije posvećene sv. Josipu: Stubičke Toplice

 

Nalazimo se u Godini sv. Josipa koju je proglasio papa Franjo 8. prosinca 2020. godine Apostolskim pismom „Patris Corde“ povodom 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve.

Uz Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji pet župa posvećenih sv. Josipu te 21. kapela. Uoči svetkovine sv. Josipa, zaručnika BDM, koju ćemo proslaviti 19. ožujka, donosimo vam prikaze navedenih župa.


Prvi dio: Župe Zagrebačke nadbiskupije posvećene sv. Josipu: Barilovićki Leskovac

Drugi dio: Župe Zagrebačke nadbiskupije posvećene sv. Josipu: Zagreb - Gajnice

Treći dio: Župe Zagrebačke nadbiskupije posvećene sv. Josipu: Klinča Sela - Zdenčina


Četvrti dio: Župe Zagrebačke nadbiskupije posvećene sv. Josipu: Zagreb-Trešnjevka
Župa sv. Josipa, Stubičke toplice


FOTOGALERIJA ŽUPNE CRKVE

Dekretom od 10. svibnja 1994. godine, Župu svetog Josipa u Stubičkim Toplicama osnovao je zagrebački nadbiskup Franjo kardinal Kuharić.

Župa je formirana od dijelova župa Donja Stubica, Oroslavje i Kraljev Vrh s namjerom da vjernici rubnih dijelova navedenih župa mogu lakše i djelotvornije živjeti svoju vjeru i primati sveta otajstva. Granice župe poklapaju se najvećim dijelom s granicama općine Stubičke Toplice. U gradu Oroslavju granica između Župe Uznesenja Marijina i Župe svetog Josipa jesu Ulica Marije Jurić Zagorke, te Stubička cesta u pravcu Andraševca, a u Andraševcu Župi svetog Josipa pripada Vinogorska ulica.Kao župna crkva sve do 2019. godine služila je crkva svete Katarine koju je 1814. godine izgradio biskup Maksimilijan Vrhovac za potrebe Lječilišta.

Od vjerskih objekata u župi nema drugih kapela, međutim na području župe svetog Josipa nalazimo tri pile. Pile su male vjerske građevine s krovištem unutar kojih su postavljeni kipovi, ali u iste, zbog premalog prostora, ne mogu ući vjernici. Najpoznatija pila nalazi se na povijesnom brdu i vidikovcu Kapelščaku - pila svete Katarine, na Sljemenskom putu je pila svetog Antuna, a u naselju Pila nalazi se pila Srca Isusova i pila Prikazanja Isusova.

Križevi krajputaši nalaze se u Pili, četiri u Strmcu Stubičkom, na početku Mlinarske ulice, zatim zavjetni križ kod crkve svete Katarine, križ u naselju Podgaj  i „Božekov križ“ na tromeđi župa Donja Stubica, Oroslavje i Stubičke Toplice. Vrlo zanimljiva špilja s kipom Majke Božje nalazi se u šumi na brdu Kamenjak u deblu hrasta lužnjaka, a u okruženju crkve svete Katarine uređena je špilja Isusova rođenja i „Božji grob“, „Emaus“, kao i špilja Gospe Lurdske. Također se u sklopu Lječilišta nalazi jedna kapelica.Za potrebe župnog centra, uz pomoć župljana, Općine Stubičke Toplice i domaćih poduzetnika uređena je bivša Područna škola, te je župni dvor 2000. godine blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U tom objektu nalazi se župni ured, dvorana za vjeronauk i susrete kao i župni stan.Prvi upravitelj Župe bio je vlč. Filip Lucić. Velečasnom Luciću su u pastoralnom radu uvelike pomagale sestre Milosrdnice koje su do 2003. godine djelovale i radile u Lječilištu. Potom župničku službu preuzima vlč. Josip Ban, a 2016. godine službu župnika preuzima vlč. Ivica Šestak. 

Temeljni kamen nove župne crkve 11. lipnja 2016. godine blagoslovio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE S POSVETE 

Dvadeset i pet godina nakon osnutka župe u Stubičkim Toplicama, u nedjelju 5. svibnja 2019. godine zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je novoizgrađenu župnu crkvu sv. Josipa u čiji su oltar položene moći blaženog Alojzija Stepinca.

U župi vrlo aktivno djeluje Caritas pomažući ne samo potrebnima u župi nego i šire. Liturgijska i druga župna slavlja svojim pjevanjem animira Mješoviti župni zbor. 

PROČITAJTE: 

Kardinal Bozanić posvetio župnu crkvu sv. Josipa u Stubičkim Toplicama

 
POGLEDAJTE FILM O ŽUPI SV. JOSIPA U STUBIČKIM TOPLICAMA: 


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupija
Ispišite stranicu: