Stranice

Što Bog sastavi, neka čovjek ne rastavlja


Kardinalova kateheza u utorak 8. travnja 2014. godine tematizirala je vrijednosti braka i obitelji i za društvo i za Crkvu te temeljne pretpostavke kršćanskoga braka i nerazrješivosti valjano sklopljene ženidbe.

Kako su danas mladi zasuti raznovrsnim ponudama  koje se ne temelje na kršćanskim vrednotama, nerijetko su zbunjeni. Činjenica da se i kršćanski brakovi  raspadaju, zacijelo im ne može pružiti privlačnu sliku o braku. Jeli nestalo ljubavi pa se brakovi raspadaju ili ljubav više ne uključuje vjernost i trajnost? Ili se i sakrament ženidbe olako shvaća pa se olako traži njezino razrješenje?

Isus nam je dao zapovijed ljubavi – ljubiti svojega  bližnjega – a prvi i najbliži nam je naš bračni drug. Naši nas crkveni oci uče da je za trajnost braka , uz  ljubav i vjernost, važno znati uvažavati  bračnoga druga:  moliti dopuštenje od njega za neke čine, zahvaliti mu za učinjeno i zamoliti ga oproštenje ako smo u čemu pogriješili. Ako se Bog ne umara opraštati nam grešnima, onda se ni mi ne bismo smjeli umoriti opraštati jedni drugima.

U raspravi je nakon kateheze predloženo da jedan od načina kojim bismo mlade naše Župe ohrabrili za sklapanje braka i zasnivanje obitelji bude svjedočenje kršćanskih obitelji iz naše Župe  o ljepoti bračnoga i obiteljskoga života, i to   prigodom Majčina dana, 11. svibnja, uz večernju sv. misu.
Marija Znika
Ispišite stranicu: