Stranice

[VIDEO] Oltar sv. Josipa u Zagrebačkoj prvostolnici

 Povodom prve obljetnice potresa, koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020., i Godine svetog Josipa u kojoj se nalazimo, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije pripremio je tekst i videozapis o oltaru sv. Josipa u Zagrebačkoj prvostolnici.Oltar svetog Josipa u Zagrebačkoj katedrali izrađen je nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb u studenom 1880. Zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Mihalović započeo je temeljitu obnovu Katedrale. Punih 5 godina privremena katedrala bila je crkva svete Marije na Dolcu.

Nakon što je krajem 1885. završen glavni oltar, u Katedrali se ponovno održavaju liturgijska slavlja. Ponukan tim svečanim događajem, ali i blizinom svog pedesetogodišnjeg misništva (Katolički list, Broj 31., 5. kolovoza 1886.), nadbiskup Mihalović darovao je, na spomen spomenutog svećeničkoga jubileja, „za podignuće dva pokrajnjih oltara 5000 forinta“.

Oltarna menza (lat. mensa, stol) ploča od prirodna kamena u jednom komadu, bitan dio oltara koji natkriva stol ili postolje koje čini oltar, postavljena je krajem te godine. Cijeli oltar sv. Josipa završen je krajem 1886. godine, a posvećen je u petak, 18. ožujka 1887. (Katolički list, Broj 12., 24. ožujka 1887.)

Oltar je prema nacrtu Hermana Bolléa, obnovitelja i graditelja Katedrale, izradio kipar Mihovil Stepić u neogotičkom stilu. U sredini oltarskog nastavka nalazi se kip svetoga Josipa.

Bollé je u Katoličkom listu 1887. zapisao: „Oltar sv. Josipa smješten je u trećem traveju lijeve lađe, tik do ulaza s te strane. Kao i svi ostali pokrajnji oltari u Katedrali, uzdignut je za jednu stepenicu u odnosu na pod glavne lađe katedrale. - Mensa mu počiva na masivnom podnošku, u kojem se nalazi grb nadbiskupa Josipa Mihalovića uklesan u medaljon.“Na mensi, koja je 2 metra i 40 centimetra duga, 60 centimetra široka, a 6 centimetra debela, mramorna ploča naručena iz Salzburga, nalazi se stepenica za svjetiljke, također od mramora, a na njemu postamenat za križ od drveta, crn, s medaljonom u emajlu.

U sredini se nalazi kip sv. Josipa s Isusom, zaštitnika Katoličke Crkve i hrvatskog naroda. Kip je visok 1 metar i 65 centimetara. Lijevo je kip sv. Ivana Nepomuka, a desno se nalazi kip sv. Franje Asiškog, oba visine 1 metar i 50 centimetara. Osim mense, stepenice za svjetiljke i stupove uz srednju udubinu, oltar i kipovi izrađeni su od viničkog kamena.

„A da pored bjeline tog materijala“, kako je napisao Bollé, „utisak bude ipak življi, pojedini su dijelovi ornamenata naglašeni bojom zlata, dok je stražnji dio udubine obojen jednostavnom ornamentikom, na tamno plavoj podlozi.“

Na istom mjestu u 17. st. nalazio se oltar posvećen sv. Jurju koji je zamijenjen novim oltarom u 18. stoljeću posvećen istom svecu. Nakon velikog potresa iz 1880. oltar sv. Jurja poklonjen je župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu pored Brckovljana gdje se nalazi i danas.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: