Stranice

Od Boga smo pozvani biti zajednoPitanje zajedništva temeljno je u cijeloj Crkvi, ali i u župnim zajednicama kao njezinim dijelovima. Kako ostvariti zajedništvo u župi koju čine ljudi različitih dobi, sposobnosti, znanja, iskustava? Isus nam primjerom izbora apostola pokazuje put: birao je apostole među običnim ljudima, sa svim njihovim nedostacima.

Ne one koji bi se isticali  nekim svojim izvanrednim sposobnostima, nego one spremne ostaviti svoj dotadašnji život i odazvati se  Kristovu pozivu da ga slijede. Zajednica Kristovih apostola nije bila neka idealna zajednica. No u hodu s Kristom, ti pozvani, koji su se odazvali, učili su i osposobljavali se za zadaće naviještanja Riječi Božje u svijetu. Za tu su zadaću postali posve osposobljeni tek onda kada su na Pedesetnicu primili dar Duha Svetoga te u Jeruzalemu hrabro naviještali  Evanđelje, a razni narodi ih razumijevali na svojim jezicima.

Od Boga smo pozvani biti zajedno, različiti u svojim darovima, i u skladu  s tim darovima  valja nam pronaći svoje mjesto u zajednici. Idealne zajednice nema ni danas u župama ni drugdje. Bitno je da članovi zajednice prihvaćaju jedni druge takvima kakvi jesu, da ih ne pokušavaju učiniti sebi sličnima ili ih navezati za sebe.        
   
Ostvarivanju zajedništva u kršćanskoj  zajednici mogu pomoći temelji kršćanskog života. Za ovu prigodu ti su temelji potkrijepljeni izabranim citatima iz Svetoga pisma.

Temelji se svode na ovo: poticati nesigurne  na samopouzdanje; poštovati svakoga člana jer je svatko poseban i ima svoje mjesto i zadaće u okviru male zajednice kakva je župa;  pružati članovima zajednice nadu za bolje sutra kako bi mogli preživjeti današnje teškoće; umjeti slušati i razumjeti one oko nas kad nam govore o sebi i svojim problemima; one koji ne znaju kojim bi putem krenuli, uputiti na Krista koji je PUT k Bogu;  pomagati ljudima u potrebi, istodobno ih izgrađujući toliko da bi potom mogli biti evangelizirani, kako to čine misionari diljem svijeta; ohrabrivati one koji tonu i ne vide izlaza iz svojih teškoća, ne propustiti priliku da ih razgovorom ili savjetom ne potaknemo da se odupru napasti  lišavanja teškoća oduzimanjem vlastitoga života; radovati se uspjehu onih koji su uspješni u zajednici jer Krist je pobjednik pa i nama valja širiti mentalitet pobjede; svi smo kao kršćani pozvani na svetost, a zajednica je prikladno okružje koje omogućuje  svetost; djelima svjedočiti svoju vjeru u Boga da bi vjera bila živa i mogla biti primjerom drugima.

Župnikova kateheza zaključena je pojedinačnim molitvama vjernika koje su se temeljile na nekim od načela kršćanskog života.

Marija Znika 
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
 
Ispišite stranicu: