Stranice

Plod je vjere dati svoj život za drugeKatehezu nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića pratili smo u vjeronaučnoj dvorani. Po završetku prijenosa, župnik župe, vlč. Alfred Kolić pozvao je sve okupljene da formiraju krug unutar kojeg će se svatko osjećati pozvanim na raspravu. Istaknuo je nekoliko važnih segmenata tek odslušane kateheze, kao što su:
         –            Marija – redefiniran pojam materinstva, koji u sebi uključuje svjesnost darovanosti djeteta
         –            humaniziranje roditelja po djetetu;
         –            Biblijsku utemeljenost
o    slike djeteta kao dara od Boga (Post 4,1),
o    čovjekov život svoj začetak nalazi u Bogu koji stvara, satka čovjeka u krilu majčinu (Ps 139).
 
Sudionici župne kateheze samoinicijativno su iznosili svoja mišljenja, te započeli s raspravom. Izraženo je mišljenje da bi kvaliteti, otvorenosti župne zajednice prema djeci pridonijelo vraćanje vjeronauka u Crkvu, te su se pritom istaknula osobna pozitivna iskustva takvog oblika djelovanja. Župnik je zatim napomenuo ulogu današnjeg vremena i načina života koji razgrađuje čovjekov duhovni život, ali i činjenicu da roditelji koji su izgubili smisao za Boga, vjeru kao temeljnu vrijednost ne prenose svojoj djeci.

Kao pozitivan primjer prenošenja vjere, brige zajednice za djecu, naveo se model priprave za sakrament euharistije u Francuskoj gdje roditelji katehiziraju vlastitu djecu po kućama. Ovaj model u sebi uključuje povremene susrete sa svećenikom unutar župe. Istaknula se i odgovornost roditelja i župne zajednice. Župnik je naglasio otvorenost i poželjnost takvog oblika suradnje. Sudionici smatraju da bi veću ulogu trebali bi preuzimati laici unutar ovoga prostora koji im se nudi. Roditelji kao prvi odgojitelji. Kao kvalitetan primjer sudjelovanja mladih unutar župne zajednice župnik je istaknuo grupu ministranata.

Istaknuto je mišljenje ako se dijete shvati kao Božji dar, onda se nipošto uz taj dar ne veže pravo na posjedovanje. Djete nije posjet, nije teritorij. Kao što se na dar ne može imati pravo, tako se ne može imati pravo ni na osobu. Broj djece je obrnuto proporcionalan s materijalnom sigurnosti. Bit kršćanstva je davati život, bilo unutar braka ili celibata. Svećenik svoj život za sebe ne čuva.

Plod je vjere dati svoj život za druge. Prema životu ne vodi komotnost, lagodan život. Problem je u mentalitetu koji teži zadovoljavanju vlastitih interesa, a ne bazira se na davanju.

Davor Firšt
 
 
 
Ispišite stranicu: