Stranice

Župna kateheza o odgovornosti na Trnjanskoj Savici

U okviru župne kateheze o odgovornosti u župi Bl. Alojzija Stepinca, koja se održala u utorak 3. prosinca u sklopu projekta „Kateheze za odrasle“ kao poticaj za raspravu poslužila su dva evanđeoska teksta  (iz Lk 15 i Lk 19), prvi poznat kao prispodoba o rasipnom sinu i drugi o talentima.

U raspravi koja se pritom razvila spomenute su današnje situacije u društvu koje potiču na neodgovornost pojedinaca (konzumizam, hedonizam, nedostatak kritičke i samokritičke prosudbe u odnosu s drugima itd.). Svaki je čovjek stvoren slobodan i može izabrati hoće li se ponašati odgovorno ili ne. Pitanje je samo prema čemu je usmjerena njegova sloboda i dokle sežu njezine granice.

Istaknuta je odgovornost ljudi kao Božjih stvorova prema Stvoritelju i za djecu koju donose na svijet i odgovornost za njihov odgoj. Obitelj je prvo i najbolje mjesto gdje se prvo uči o odgovornosti. Ona svojim primjerom može zorno poučiti djecu o odgovornosti.

Kao zaključak rasprave može se reći sljedeće: Vlastitu slobodu valja koristiti odgovorno i na vlastito dobro i na dobro drugih, a dane nam Božje darove umnožiti svojom djelatnom suradnjom.

Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: