Stranice

Kardinalova kateheza u KarlovcuKao i prethodnih kateheza održanih što od strane Kardinala, što od strane župnika, i na ovoj katehezi za odrasle prisustvovalo je oko 30-ak župljana župe sv. Tri kralja Karlovac – Banija.

Po završetku izravnog prijenosa koji je prošao bez ikakvih tehničkih problema krenula je rasprava o samoj temi kateheze pod nazivom „Dar djeteta“.

U početku su se župljani osvrnuli na prvo postavljeno pitanje koje se odnosilo na pronalazak načina kako privući i zadržati djecu i mlade u crkve. Iako uvijek može bolje svi su se složili da u posljednje vrijeme našu župu ispunjava veći broj djece i mladih. Lijepo je vidjeti mlade majke s tek rođenom djecom, malenima starima tek nekoliko mjeseci, godina, predškolce i one malo veće koji su krenuli u školu.

Tome je znatno pridonijelo cjelokupno zajedništvo koje se uveliko očituje i kroz zbor mladih, i ostalih maštovitih igraonica i radionica koje predvode animatori.

Znatno veći dio rasprave nekako je bio usredotočen na to je li dijete dar Božji i tko ima pravo na njega. Vođeni vlastitim životnim iskustvom i iskustvima bliskih osoba župljana, izrečena su mnoga različita mišljenja. Teško je biti objektivan i razmišljati hladne glave kada je riječ o djeci. Tko uopće ima „pravo na dijete“, tko ga smije ili ne smije imati odnosno bolje rečeno tko ga zaslužuje? Zašto pojedini parovi koji mogu imati dijete kasnije ga zanemare, a oni koji bi ga silno voljeli i odgajali ispravnim putem ne mogu osjetiti što znači imati vlastito dijete?

A naposljetku tko smo mi da svoje dijete odgajamo po nekim nama samo znanim zacrtanim principima i idejama, tko smo mi da odlučujemo što moraju biti ili postići u životu samo kako bismo zadovoljili neke svoje frustracije jer nismo mi imali u životu NEŠTO ili nismo postali NETKO.   

Teško je dati odgovore na ta pitanja jer ipak smo samo ljudi i teško je znati što je to najbolje za nas i naše dijete. Bit će nam odgovoreno onog dana kad se susretnemo s Njim a do tada probajmo prihvatiti i razumjeti Njegove planove za nas i našu djecu te se puno moliti, vjerovati Mu i biti odgovorni za živote koje nam je dao na dar jer mi jesmo njegova djeca, dar Božji.
 

Mirjana Kresojević
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda 
 
Ispišite stranicu: