Stranice

Kardinalova kateheza u ZabokuZagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održao je u utorak 10. lipnja 2014. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu svoju posljednju katehezu za odrasle u ovoj pastoralnoj godini.

„Sakramenti u obitelji ili obiteljski sakramenti“ bila je tema Kardinalove zaključne kateheze u kojoj je na samome početku zahvalio svim župnicima, drugim svećenicima i svim djelatnicima na uloženom trudu pri realizaciji ovog projekta.

Na kraju kateheze, Kardinal je zaželio da po uzoru na blaženi bračni par Alojzija Beltramea Quattrocchija i Mariju rođenu Corsini te na ostale svete roditelje, očeve i majke, i naše hrvatske obitelji budu vjerne u ljubavi, postojane u molitvi, gorljive u apostolatu i djelima dobrotvornosti.

Na postavljenja pitanja kao i uvijek održala se kratka rasprava u kojoj je zaključeno da upravo mi svi zajedno u svojim obiteljima moramo biti primjer življenja sakramenata, redovitom obiteljskom molitvom, prisustvom na misnim slavljima, osobito mladim generacijama koje su u ovom vremenu užurbanog života izgubile smisao za vjeru zbog modernog življenja i tehnološkim mogućnostima kako bi oni jednom bili stupovi i zdravi temelji društva i zajednice u kojim živimo.
 
Osvrnuli smo se i na pomoć za poplavljena područja te je župnik zahvalio župljanima koji su solidarizirali s nastradalima i njihovom bespomoćnošću bilo kroz molitvu, donacijama hrane i obuće, pozivanjem na humanitarni broj telefona, doniranjem novčanih sredstava Caritasu te izdvajanjem novčanih sredstava tijekom kojih je iza misnih slavlja prikupljeno 11.000 kuna.

Naravno da će im pomoć biti potrebita i nadalje, osobito sada kada se vraćaju na svoja ognjišta koja su nažalost uništena. Želja nam je da i dalje ostvarujemo zajedništvo, ne samo kroz molitvu već i kroz drugi vid pomoći, od odlaska na sama poplavljena područja te pomaganjem u svemu što je potrebito, organiziranjem raznih humanitarnih prodajnih akcija izložbi i koncerata i mnogim drugim sitnim stvarima bilo to na nivou Nadbiskupije ili župe ili naših lokalnih zajednica.

Župnik Marijan Culjak je zahvalio svima koji su tijekom svih ovih mjeseci dolazili na kateheze i molitvene susrete te napomenuo da smo se svi zajedno ovim susretima mogli obogatiti i produbiti još više svoje kršćansko uvjerenje kako bismo drugima svojim životom i primjerom mogli svjedočiti svoju vjernost Bogu i Crkvi. 

Darko Fiket
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: